Civilt försvar – En kartläggning av den kommunala räddningstjänstens syn på uppgifter, krav och behov under höjd beredskap.

Detta är en Master-uppsats från Lunds universitet/Riskhantering (CI); Lunds universitet/Avdelningen för Riskhantering och Samhällssäkerhet

Sammanfattning: För att ett land ska ha ett fullt fungerande civilt försvar måste alla aktörer utföra sina arbetsuppgifter på ett bra och effektivt sätt. Syftet med examensarbetet är att få en djupare inblick och förståelse om hur dagens civila försvar ser ut, främst med fokus på den kommunala räddningstjänsten. Målet med arbetet är att kartlägga hur den kommunala räddningstjänsten ser på den hotbild som finns och de krav som kan komma att ställas på dem vid höjd beredskap och krig samt att utifrån denna kartläggning ta fram förslag för att den kommunala räddningstjänsten ska kunna utveckla och förbättra förmågan vid höjd beredskap. Rapporten kommer även klargöra om andra viktiga aktörer inom det civila försvaret har en har en gemensam syn på vad som förväntas av den kommunala räddningstjänsten under höjd beredskap. Rapporten bygger på en litteratur- och en intervjustudie, där resultaten från intervjustudien visar att de kommunala räddningstjänsterna idag inte kan upprätthålla sitt ansvar och sin funktion under händelser innebärande höjd beredskap.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)