God hjärnhälsa börjar i magen! : Litteraturöversikt av kostens effekt och olika livsmedels påverkan på hjärnhälsa hos friska vuxna individer i åldern 50 år och uppåt

Detta är en Kandidat-uppsats från Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsa, lärande och teknik

Sammanfattning: Bakgrund: Tidigare studier visar på att en hälsosam kost kan kopplas till kognitiv funktion, såsom minne och andra mentala funktioner i hjärnan. Människan behöver regelbundet intag av näringsämnen och vid ett balanserat intag av kolhydrater, fett och protein kan hjärnan och kroppen uppnå optimal funktion. Syfte: Syftet är att undersöka kostens samt olika livsmedels effekt på hjärnhälsa hos friska vuxna individer i åldern 50 år och uppåt. Metod: Litteraturöversikten baserad på åtta vetenskapliga artiklar som hittades i databaserna Medline och PubMed. Analysen utfördes enligt systematisk översikt med hjälp av ramverket PICO. Resultat: Sammanställningen av tidigare forskning lyfter fram kunskapen om sambandet mellan kost och hjärnhälsa samt betonar speciella framgångsfaktorer inom ämnet.  Samtliga artiklar uppnådde statistisk signifikans och syftet kunde besvaras. Slutsats: Fortsatt forskning bör studeras med bredare perspektiv för att tillgodose alla kriterier för främjande av hjärnhälsa. Aktuella studien har ringat in viktiga faktorer för att utveckla en god hjärnhälsa via kosten. Att studera kostens påverkan på hjärnhälsa kan vara nyckeln till att förbättra hälsan globalt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)