Insatsvaror i produktionen : hur svenska mjölkproducenter påverkas när priset på insatsvaror ökar

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Economics

Sammanfattning: I vår samtid förekommer oroligheter i omvärlden som medför konsekvenser inom många områden. Efter en längre period av pandemin Covid-19 samt invasionen av Ukraina i Europa har situationen förändrats markant. Oavsett land är många branscher beroende av den globala handeln, som inte utesluter lantbruket och livsmedelsproduktionen i Sverige. På grund av oroligheter i omvärlden visar ny statistik att inflationen inte har varit så hög som den är i dagsläget i Sverige sedan år 1991. Det har länge funnits en oro och kostnadskris inom lantbruket vilket har ökat med rådande oroligheter i omvärlden har priserna på el och drivmedel rusat, samt priserna på foder och gödsel. Sveriges jordbruk har i alla tider haft en stark koppling till mjölkkon och mjölkproduktionen med en stark integration till vår kultur. Trots detta existerar en trend med minskning av antalet mjölkkor i Sverige eftersom företagens lönsamhet försämras. Det framgår en stor risk att mjölkproduktionen i Sverige riskerar en tvärbroms där ansvar behövs tas från både politiker, konsumenter och producenter. Syftet med uppsatsen är att analysera påverkan på svenska mjölkproducenter när priset på insatsvaror ökar för primärproduktion. Syftet uppnås med hjälp av att den kvalitativ forskningsmetoden tillämpats där semistrukturerade intervjuer ligger till grund för den insamlade empirin. Studiens resultat visar att det är en volatil bransch för mjölkproducenter i dagens läge. Omvärldsfaktorer påverkar den svenska produktionen av livsmedel med ökade kostnader och intäkter som inte klarar av att bemöta kostnaderna. Lönsamheten är hårt drabbad inom verksamheterna där ansvar behövs tas av fler än enbart den enskilde producenten.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)