Strategier för att hantera Covid-19-relaterade lukt- och smakförändringar

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Eliana Antoniou; Maja Flodin; [2023]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Titel: Strategier för att hantera Covid-19-relaterade lukt- och smakförändringar: En kvalitativ studie  Författare: Eliana Antoniou och Maja Flodin  SAMMANFATTNING Bakgrund: Efter att ha smittats av Covid-19 har många till följd av viruset drabbats av lukt- och smakförändringar. Dessa förändringar har beskrivits negativt påverka vardagslivet i flera avseenden. Många av de som drabbats söker nu därför efter interventioner och strategier för att hantera situationen. I denna process har många tagit kontakt med vården för att få råd och stöd.   Syfte: Att undersöka vilka mat- och måltidsrelaterade strategier patienter tillämpar för att hantera lukt- och smakförändringar samt hur patienter upplever att dessa förändringar har behandlats av sjukvården.  Metod: Inom ramen för det pågående forskningsprojektet Den smaklösa måltiden: att leva med luktoch smakförändringar transkriberades 12 intervjuer vars data sedan analyserades tematiskt.  Resultat: Tre teman kunde identifieras vid analysen: Undvikande, vilket innebär att deltagarna undviker livsmedel, matlagning och måltidssituationen för att slippa utsättas för outhärdliga smaker och lukter; Modifiering, vilket innebär adaptioner av maträtter, matlagning och omorganiserade måltidssituationer; Uthärdande, som innebär att deltagare fortsatt utsätta sig för jobbiga lukter och smaker på olika sätt för att få en snabbare återhämtning eller för att lära sig acceptera den nya verkligheten. Studiens deltagare har tillämpat flertalet strategier samtidigt för att kunna hantera vardagen med dessa förändringar. Man har också i varierande utsträckning tillämpat de råd man fått av vården, vilka främst har bestått av råd om att luktträna. Interventionerna och strategierna har fått växlande resultat hos deltagarna.  Slutsats: Deltagarna i studien hanterar lukt- och smakförändringar genom att leva med begränsningar, göra stora omställningar eller uthärda den nya verkligheten vad gäller matintag, matlagning och måltidssituationer. Dessa strategier är till största del någonting som deltagarna funnit genom att testa sig fram på olika sätt och många kämpar fortfarande med att hitta knep för att genomlida situationen. I och med detta kan dessa strategier inom kort visa sig vara ofördelaktiga för individens fysiska och psykiska hälsa. Det är okänt hur många som kommer drabbas i framtiden och hur länge besvären kommer att kvarstå. Högst troligen kommer vi se att dessa individer bildar en ny patientgrupp, inte minst för dietister. I nuläget saknas dock interventioner och kunskap i ämnet, varför det är viktigt att man inom vården håller sig uppdaterade om de senaste forskningsrönen och lyssnar till vad patienter berättar om, vad som funkar för dem och vad de efterfrågar av vården.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)