Kan havregrynsgröt till frukost påverka aptiten hos vuxna? En systematisk litteraturöversikt

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Syfte: Syftet med den här systematiska litteraturöversikten är att undersöka det befintliga vetenskapliga underlaget gällande om havregrynsgröt till frukost påverkar aptiten inför nästkommande måltid hos vuxna. Metod: I den här systematiska litteraturöversikten har en litteratursökning genomförts i två olika databaser, Scopus och PubMed. Datum för litteratursökningen var 2023-01-25. PICOTSS formulerades för att systematiskt inkludera relevanta artiklar. Sökorden som användes var: ”porridge”, ”oatmeal”, ”appetite”, ”satiety”, ”hunger”, ”RCT”, ”random”, ”meal” och ”postprandial”. Deltagarna i studierna skulle vara vuxna (över 18 år) och få havregrynsgröt till frukost som intervention och en frukost utan havregrynsgröt som kontroll. Deltagarna i studierna skulle ha genomfört en subjektiv aptitbedömning där utfallsmåtten fullness (mättnad) och hunger (hunger) mättes med visuell analog skala (VAS). Studiedesignen skulle vara randomiserade kontrollerade studier (RCT) och postprandiella studier/måltidsstudier. Kvalitetsgranskningen av de inkluderade studierna gjordes enligt SBU:s mall “Bedömning av randomiserade studier (effekt av att tilldelas en intervention (ITT))”. De inkluderade studierna evidensgraderades enligt Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluations (GRADE), utifrån mallen “Underlag för sammanvägd bedömning av resultatens tillförlitlighet enligt GRADE”. Resultat: Litteratursökningen resulterade i 73 unika artiklar. Totalt exkluderades 65 av 73 artiklar efter läsning av titel och abstract då de inte uppfyllde kriterierna. Åtta artiklar lästes i fulltext varav tre inkluderades i den här systematiska litteraturöversikten. Samtliga tre artiklar bedöms ha måttlig risk för bias. Resultaten visar en effekt som går åt samma håll, att havregrynsgröt minskar aptit och ökar mättnad jämfört med annan frukost. Resultatets tillförlitlighet bedöms som måttlig (+++). Slutsats: Enligt GRADE finns det en måttlig tillförlitlighet (+++) för att havregrynsgröt har en effekt på aptit hos vuxna genom att minska aptit och öka mättnad jämfört med annan frukost.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)