Uppfödning av kaniner för slakt

Detta är en M1-uppsats från SLU/Rural Buildings and Animal Husbandry (until 121231)

Författare: David Wiringe; [2012]

Nyckelord: kaniner; slakt; kaninkött; kaninuppfödning; lagstiftning;

Sammanfattning: Djurproduktionen i Sverige idag är i en stor utvecklingsfas, Många lantbrukare lägger idag ner sin djurproduktion för att den inte är lönsam. De som är kvar däremot utvecklar och utökar sin produktion, oftast med att bygga nya och rationellare stallar. Då blir de gamla byggnaderna tomma och kostar pengar i underhåll. Detta examensarbete är gjort i syfte att hitta en produktion som täcker upp kostnaderna för att underhålla gamla byggnader samt ger ett positivt netto. Uppfödning av köttkaniner kan då vara en lösning, då de inte kräver någon större arbetsinsats samt att man ändå producerar grovfoder som kaninerna äter. Kaninkött har idag blivit mera uppmärksammat då flera exklusivare resturanger i Sveriges större städer har börjat serverat detta. Tv-kockarna har även börjat tillreda kaninkött, efterfrågan har då ökat. Kaninköttet framhävs idag att vara klimatsmart då de reproducerar sig snabbt och har en snabb tillväxtkurva på relativt lite foder, till skillnad mot exempelvis nötkreatur. Uppfödningen av kaniner för köttproduktion är idag mycket liten i Sverige till skillnad mot övriga Europa, och då framförallt de södra delarna där kaninen har en central plats i kosten. Kaninkött är inte vanligt i Sverige idag. Det gör att det finns få uppfödare och således väldigt lite information om hur uppfödningen för köttproduktion går till. Den litteratur som finns att tillgå är mycket begränsad. Det gör då att det kan vara svårt att komma igång med en effektiv produktion. Kaninkött har idag blivit på modet, varpå det hölls ett seminarium om kaninproduktion på KSLA i Stockholm. Detta seminarium underlättade studien om hur en effektiv kaninproduktion går till. Dessutom fanns det många personer som är sakkunniga i ämnet. Dessa personer intervjuades både på plats och även kontaktades samt besöktes för att få en uppfattning om hur produktionen fungerar. Själva uppfödningen av kaniner såg inte ut att vara för komplicerad, dock är det som med vanlig nöt- och svinköttsproduktion, ska den bli lönsam krävs det att man har välbalanserade foderstater för att få en effektiv tillväxt. Ett problem med uppfödningen idag är att det inte finns några tydliga regler och förordningar om hur kaninuppfödning för köttproduktion ska behandlas. De lagar och förordningar som finns omfattar bara hållande av kaniner som sällskapsdjur. Jordbruksverket har på senare tid uppmärksammat detta problem och tillsatt en utredning om hur kaninköttsproduktion ska bedrivas. Det finns goda möjligheter att starta upp en produktion på den egna fastigheten. Dock återstår det hur man skall avyttra köttet kontinuerligt. Ökar konsumtionen av kaninkött så kommer detta problemet att lösa sig.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)