Associativ inlärning på internet: Hur teckenstorleken på livsmedelsnamn online bidrar till inlärning om koldioxidutsläpp

Detta är en Kandidat-uppsats från KTH/Skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS)

Sammanfattning: Denna rapport analyserar användandet av ett insticksprogram som förstorade livsmedelsnamn i relation till dess koldioxidutsläpp. Mer exakt var det teckenstorleken av livsmedelsnamnen på en webbsida som förändrades i förhållande till den mängd koldioxid de släppte ut. I rapporten undersöktes huruvida insticksprogrammet bidrog till en inlärningseffekt av livsmedlens koldioxidutsläpp bland användarna och hur stor denna effekt var. Det här problemet var av intresse eftersom medelsvensken år 2015 orsakade 1.8 ton koldioxidutsläpp genom sin matkonsumtion, varav 75% var direkt kopplat till kött- och mejerikonsumtion. Eftersom insticksprogrammet undersöktes för att granska ifall det kunde upplysa dess användare om livsmedels koldioxidutsläpp, kan det även hjälpa dem att inse vad för livsmedel de bör minska sin konsumtion av för att minska sitt koldioxidavtryck. För denna studie var 29 studenter med i en undersökning som hade konstruerats för att testa insticksprogrammets effektivitet. Till att börja med testades studenternas nuvarande kunskaper av 17 livsmedels koldioxidutsläpp. Därefter fick studenterna läsa nio stycken recept på webben med insticksprogrammet aktiverat för att sedan göra om det första kunskapstestet. Jämförelsen mellan första och andra testet visade på att användning av insticksprogrammet resulterade i en ökad kunskap om de 17 livsmedlens koldioxidutsläpp i relation till varandra. Detta konstaterades med en stark effektstorlek på 1.01. Därav kunde slutsatsen dras att insticksprogrammet bidrog till att användarna erhöll nya kunskaper om livsmedels koldioxidutsläpp. Insticksprogrammet kan därför användas som ett läromedel för att upplysa människor om hur mycket koldioxidutsläpp olika livsmedel orsakar i relation till varandra. Detta kan i sin tur hjälpa insticksprogrammets användare att minska sitt koldioxidavtryck.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)