Effekt av gluten- och mjölkproteinfri kost på gastrointestinala symtom hos barn med autismspektrumtillstånd: En systematisk översiktsartikel

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Sammanfattning Titel: Effekt av gluten- och mjölkproteinfri kost på gastrointestinala symtom hos barn med autismspektrumtillstånd: En systematisk översiktsartikel Författare: Isabell Stahlén och Mikaela Thelander Handledare: Andrea Mikkelsen Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2017-04-05 Bakgrund: Autismspektrumtillstånd (ASD) är ett samlat begrepp för flera neurologiska funktionsnedsättningar vilket leder till ett nedsatt eller annorlunda sätt att ta in, bearbeta och förstå information. Hypoteser antyder att peptider från gluten och kasein skulle kunna ha en påverkan på beteenden typiska vid ASD, samt en påverkan på gastrointestinala (GI) symtom vilket är frekvent förekommande hos barn med ASD. Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel var att granska och sammanställa det vetenskapliga underlaget för effekten av gluten- och mjölkproteinfri (GMF) kost på GIsymtom hos barn med ASD. Sökväg: Systematiska litteratursökningar genomfördes under januari 2017 i databaserna PubMed och Scopus. Sökord som användes var ”autism”, ”autism spectrum disorders”, ”gastrointestinal”, ”gluten”, ”casein”, ”free”, ”child, ”children”, ”wheat” och ”dairy” (fritext) samt ”autism spectrum disorder”, ”diet, gluten-free” och ”milk proteins” (MeSH). Urvalskriterier: Inklusionskriterier var RCT- och cross over-studier, GMF-kost som intervention, utfallsmått GI-symtom, humanstudier på barn (0-17 år) med diagnos ASD samt artiklar skrivna på svenska eller engelska. Datainsamling och analys: Totalt tre artiklar granskades med hjälp av ”Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier” utformad av Statens Beredning för Medicinsk och Social Utvärdering. Sammanvägd evidensstyrka bedömdes med hjälp av granskningsmallen ”Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE” utformad av Göteborgs Universitet. Resultat: I samtliga studier kunde ingen skillnad i GI-symtom påvisas mellan interventionsoch kontrollgrupp. En studie påvisade en signifikant skillnad i GI-symtom inom interventionsgrupp. Slutsats: Studierna visar måttlig evidensstyrka (+++) för att en GMF-kost saknar effekt på GIsymtom hos barn med ASD. Nyckelord: Autismspektrumtillstånd, gluten, kasein, mjölkprotein, gastrointestinala symtom

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)