Könsskillnader i intag av olika proteinkälloroch attityder till att äta växtbaserat : En kvantitativ enkätstudie på unga svenskar

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Azin Dadgar; Hilma Wass; [2022]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Introduktion: För att svenskars matkonsumtion ska bli mer hållbar behöver konsumtionen av animaliska proteinkällor minskas för att ge mer utrymme till växtbaserat. Tidigare studier stärker stödet för att ett ökat intag av vegetabiliska proteinkällor kan påverka både hälsa och livslängd positivt. Minskning av köttkonsumtion förväntas i sin tur bidra till mindre växthusgasutsläpp och därmed ha en betydande påverkan för den globala uppvärmningen. Syfte: Uppsatsen syftar till att mäta unga svenskars intag av olika proteinrika livsmedel samt undersöka de bakomliggande attityder som finns till en växtbaserad kost och hur dessa skiljer sig män och kvinnor emellan. Metod: En kvantitativ metod i form av en webbenkät på 21 frågor användes. Dataan alyserades i Jamovie. Jämförelser gjordes utifrån kön samt deltagarnas aktivitetsnivå. Resultat: 110 personer deltog i studien. Resultatet visade att män i högre grad än kvinnor konsumerar animaliskt protein medan kvinnor har ett högre intag av baljväxter och vegoprodukter. Kvinnor hade en mer positiv attityd till att äta växtbaserat. De respondenter som tränade mer än två timmar per vecka hade ett högre intag av animaliska proteinkällor samt sämre attityd till att äta en växtbaserad kost. Slutsats: Män tycks konsumera mer animaliskt protein än kvinnor, som i sin tur äter mer växtbaserat än män. Det kan förklaras av att män generellt har en mindre positiv attityd till attäta växtbaserat. Framtida forskning som kan identifiera varför det finns skillnader i attityder mellan män och kvinnor till att äta växtbaserat är viktigt för att bryta fördomar och könsnormer och främja mer hälsosamma matmönster.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)