Att vara eller inte vara: En definitionsfråga : Om rekryteringskonsulters tolkning och definition av personliga egenskaper i en kravspecifikation

Detta är en Kandidat-uppsats från Linnéuniversitetet/Institutionen för organisation och entreprenörskap (OE); Linnéuniversitetet/Institutionen för marknadsföring (MF)

Sammanfattning: Syfte: Uppsatsens syfte är att tillföra förståelse och kunskap för hur rekryteringskonsulter arbetar med att definiera och bedöma personliga egenskaper som inkluderas i en kravspecifikation. Vidare vill vi kartlägga de verktyg som rekryteringskonsulter använder för att utföra denna bedömning. En större förståelse för dessa processer och begrepp kan skapa ökad medvetenhet och i förlängningen professionalisering av både företag och rekryterare, och framför allt i kommunikationen dem emellan.Metodik: Vi har använt oss av en deduktiv ansats och en kvalitativ forskningsmetod. Vi har utfört elva kvalitativa och semistrukturerade intervjuer med elva personer aktiva inom rekryteringsbranschen.Resultat: Vi har uppmärksammat att rekryteringskonsulter finner en svårighet med att definiera de personliga egenskaperna i en kravspecifikation. Orsakerna har preciserats bero på en kommunikationsbrist mellan rekryteringskonsult och kundföretag. En bristande kommunikation resulterar i att definitionen av de personliga egenskaperna inte är överensstämmande mellan parterna, vilket försvårar rekryterarens arbete med att finna den rätta medarbetaren. Vi har kommit fram till att ett fysiskt möte skapar möjligheten för rekryteringskonsult och kundföretag att nå en god kommunikation. Den goda kommunikationen har i sin tur visats vara det verktyg som minskar risken för att en tolkningsvariation ska uppstå.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)