Digitala verktyg som pedagogiskt hjälpmedel i skrivundervisningen : En litteraturöversikt som granskar på vilka olika sätt digitala verktyg kan användas som pedagogiskt hjälpmedel för att främja elevers skrivutveckling i åk 4–6 i svenskämnet.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Högskolan i Halmstad/Akademin för lärande, humaniora och samhälle

Författare: Madicken Karlsson; Sherife Hashani; Jasmin Cherri; [2023]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Framväxten av ett digitalt samhälle har lagt avtryck i skolans uppdrag. Läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (Skolverket 2022, s.8) beskriver att elever i dagens samhälle behöver förses med en digital kompetens. Digitala verktyg har också implementerats i högre utsträckning i undervisningen. Detta väckte många frågor hos oss om vilka olika sätt digitala verktyg påverkar undervisningen. Kunskapsöversiktens syfte är att få kunskap om, på vilka sätt digitala verktyg kan användas som pedagogiskt hjälpmedel för att främja elevers skrivutveckling isvenskämnet. Genom en ingående analys av vald forskning resulterade detta i olika perspektiv kring vår frågeställning. Artiklarna valde vi genom en sökprocess på sökplattformen ERIC (EBSCO). Sökprocessen i artiklarna visar främst kring hur användningen av digitala verktyg bidrog till lärandet. Resultatet visar att digitala verktyg kan användas på fyra olika sätt för att främja skrivutveckling i svenskämnet för elever i årskurs 4–6. De fyra olika sätten att främja skrivutveckling är, (1) digitalt grafiska organiseringsverktyg som möjliggör en bättre start av skrivprocessen. (2) Motivation skapar engagemang samt intresse hos eleven, vilket resulterar i bättre samt mer skrivande. (3) Kollaborativt arbete mellan eleverna underlättas av digitala verktyg och har visat sig vara gynnande både för motivationen, för det generella skrivandet samt diverse skrivstrategier. (4) Text till tal samt tal till text men även ordprediktion hjälper eleverna att komma i gång i sina skrivprocesser vilket leder bättre kvalitéer i skrivandet.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)