Klimatförändringarnas påverkan på majsproduktionen : En jämförelse mellan Östafrika och Södra Afrika

Detta är en Kandidat-uppsats från Stockholms universitet/Institutionen för naturgeografi

Författare: Emma Vestberg; [2016]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: I Afrika Söder om Sahara är majs idag den viktigaste basfödan för befolkningen. Området är idag också en mycket sårbar region gällande klimatets effekt på jordbruket och de kommande klimatförändringarna förväntas att förvärra situationen. Det finns dock delregioner som kan dra fördel av dessa förändringar. Denna studie jämför vetenskapliga studier och statistik rörande delregionerna Östafrika och Södra Afrika i frågor om majsproduktion, odlingsarealen för majs, klimatologiska förutsättningar och kommande klimatförändringar för att finna orsakssamband mellan majsen och klimatet. Östafrika är en varmare och mer nederbördsrik region än vad Södra Afrika är. Enligt inhämtad statistik har majsproduktionen ökat i båda regionerna mellan åren 1961-2013. I Östafrika haräven den odlade arealen ökat under samma tidsperiod, i Södra Afrika har den däremot reducerats. Båda regionerna har upplevt en temperaturökning under 1900-talet, gällande förändringar i nederbörden går det inte att utläsa några generella förändringsmönster. Trots osäkerheten kring framtidens klimat verkar det sannolikt att temperaturerna i regionerna kommer att fortsätta öka, medan nederbörden förväntas öka i Östafrika och minska i Södra Afrika. Resultatet i denna studie pekar på att Östafrikas idag naturliga klimatologiska förutsättningar är mer fördelaktiga för majsproduktion, och att de förväntade klimatförändringarna möjligtvis påverkar situationen marginellt. Södra Afrika, med lägre temperaturer och nederbörd samt extremare El Niño-förhållanden, är en redan mer sårbar region där de pågående och kommande klimatförändringarna har en större negativ inverkan på majsproduktionen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)