Lågkolhydratkost Effekterna hos patienter med diabetes typ 2 : Kunskapsutveckling inom sjuksköterskans kompetensområde

Detta är en Kandidat-uppsats från Sektionen för hälsa och samhälle (HOS)

Sammanfattning: Diabetesmellitus typ 2 ökar kraftigt både i Sverige och i övriga världen. Detta kanrelateras till sämre matvanor och övervikt. Förvirringen kring vad människorska äta för att hålla sig friska och sunda har aldrig varit större. Det finnsskilda uppfattningar och media sänder olika budskap. Sjuksköterskan ska arbetaefter vetenskap och beprövad erfarenhet, och ska därmed kunna ge rättinformation till patienter avseende kost. Syftet med litteraturstudien var attkartlägga effekterna av lågkolhydratkost till patienter med diabetes typ 2genom att sammanställa aktuell forskning. Resultatet visade bland annatbetydande viktreduktion samt minskning av HbA1c och antidiabetika.Inga negativa effekter på kardiovaskulära riskfaktorer sågs. Sjuksköterskan kandärför ge information om lågkolhydratkost och dess effekter för att underlättaför diabetes patienter att ta beslut i sin egenvård. Det ställer dock krav påuppföljning från sjukvården för att undvika hypoglykemi hos patienterna. Dåartikelsökningen endast genererade i kvantitativa studier behövs det iframtiden kvalitativa studier för att få fram effekterna av lågkolhydratkost påpatientens upplevelse av hälsa och livskvalitet. Det behövs ocksåuppföljningsstudier för att få fram långtidseffekterna av att ätalågkolhydratkost för diabetiker.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)