Just-In-Time: Förutsättningar, barriärer, fördelar och förslag för implementering vid mindre tillverkande företag i Sverige

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Luleå/Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

Sammanfattning: Begreppet Just-In-Time (JIT) stöter på ett flertal definitioner i litteraturen. I detta examensarbete definieras JIT som en tillverkningsfilosofi som brutits ut från och är en stor del av Lean. JIT innefattar en rad olika principer och metoder som syftar till att minska produkter i arbete, ledtider och genom detta synliggöra problem som leder till förbättringsmöjligheter. I och med JITs ursprung i bilindustrin som bland annat kännetecknas av stora företag så är det intressant att undersöka hur väl konceptet lämpar sig bland mindre tillverkande företag.

Syftet med detta examensarbete är att undersöka vilka förutsättningar och barriärer som existerar för en implementering av JIT, samt vilka fördelar mindre tillverkande företag i Sverige kan dra från konceptet JIT. En litteraturstudie har genomförts för att identifiera förutsättningar som kan påverka en implementation av JIT. Därefter genomförandes en fallstudie på J. Lundqvist Trävaruaktiebolag, ett företag lokaliserat i Piteå som tillverkar småhus enligt ett modulsystem. Genom observationer och intervjuer på fallföretaget så identifierades en rad olika förutsättningar som påverkar fallföretagets möjligheter att arbete med JIT.

Fallstudien fann att företaget redan arbetar med en rad olika koncept som finns beskrivna inom JIT litteraturen, så som standardiserade produkter och processteg, multifunktionella medarbetare och användandet av kvalitetscirklar. Studiens resultat går i linje med mycket av den litteratur som menar att mindre företag har vissa relativa fördelar gentemot större företag. Företaget arbetade dock inte med andra koncept beskrivna i JIT litteraturen så som totalproduktivt underhåll, reducerandet av ställtider och JIT-inköp. Detta kan bero på bristande kunskap, bristande produktionsplanering och dåligt förhandlingsläge där företagets storlek anses vara en stor anledning till dessa orsaker. Fallföretaget producerar utifrån direkta kundordrar, vilket ansågs vara ett stort hinder för arbete med dragande system och utjämningsmöjligheter i produktionen.

Fallföretagets storlek och produktionsstrategi bidrar till ett antal barriärer för implementerandet av de koncept som beskrivs i litteraturen inom JIT. Framförallt påverkar produktionsstrategin och företagets storlek möjligheten till att arbete med koncept för produktionsplanering beskrivna inom JIT. Därför bör koncept för produktionsplanering utanför JIT undersökas vid en kundorderstyrd tillverkning, något som ofta är fallet bland mindre tillverkande företag. Konceptet Workload Control är något som anses fungera väl i en kundorderstyrd produktionsstrategi och anses intressant att i framtida studier undersöka hur WLC stödjer principerna inom Lean och JIT i de fall dragande system är svåra att implementera.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)