”Man kan inte göra något i HKK om man inte har koll på tallriksmodellen” : En kvalitativ intervjustudie om lärares resonemang kring och upplevelser av undervisning om hälsa i ämnet Hem- och konsumentkunskap

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Sammanfattning: Bakgrund Hälsa ska, i Hem- och konsumentkunskap (HKK), undervisas ur ett holistiskt, alltså fysiskt, psykiskt och socialt, perspektiv kring flera innehåll. HKK-lärares frihet att forma hälsoundervisningen gör deras resonemang avgörande för hälsoundervisningens utfall. Syfte Syftet med studien var att undersöka HKK-lärares resonemang och upplevelser kring undervisning om hälsa ur ett holistiskt perspektiv.  Metod Studien var en kvalitativ studie med semistrukturerade intervjuer. En tematisk analys gjordes av intervjuerna.    Resultat Lärarna fokuserade i hälsoundervisningen den fysiska hälsan medan den sociala hälsan mestadels hamnade utanför hälsobegreppet. Lärarna såg möjligheter att öka elevernas kunskap kring mat och hälsa. Innehållet som lyftes grundade sig i lärarnas tolkningar av styrdokumenten. Psykisk hälsa framträdde i samband med undervisning om fysisk hälsa och utgjorde en utmaning för lärarna.  Slutsats För att alla hälsoaspekter ska lyftas behövs ökad förståelse för hur olika hälsoinnehåll prioriteras mot varandra och för vilka verktyg HKK-lärare behöver för att tillgängliggöra de sociala och psykiska aspekterna av hälsa till eleverna.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)