Sökning: "Mat och Hälsa"
Visar resultat 11 - 15 av 438 uppsatser innehållade orden Mat och Hälsa.
11. Måltidspedagogik i förskola : Pedagogers aktiviteter för lärandet om och med mat och måltider i förskolan
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Malmö universitet/Institutionen för barndom, utbildning och samhälle (BUS)Sammanfattning : .... LÄS MER
12. Livet med en ny kropp : Patienters erfarenheter efter bariatrisk kirurgi
Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)Sammanfattning : Bakgrund: Bariatrisk kirurgi är en etablerad behandling för personer med fetma. År 2021 genomfördes cirka 4000 bariatriska ingrepp med syfte att förbättra patienters hälsa och reducera risken av för tidig död orsakat av fetmarelateraterade följdsjukdomar. LÄS MER
13. MÅLTIDSSITUATIONER PÅ VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE : En allmän litteraturöversikt över vad som påverkar patienters matintag
Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärdSammanfattning : Bakgrund: Forskning visar att patienter på vård- och omsorgsboende löper hög risk att drabbas av malnutrition. Måltider och adekvat näringsintag är avgörande för att förebygga sjukdomar och upprätthålla patienters hälsa. Det är en integrerad del av daglig omvårdnad och således en del av sjuksköterskors omvårdnadsansvar. LÄS MER
14. Påverkar trädgårdsarbete den humana mikrobiotan?
Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)Sammanfattning : Det är välkänt att riskerna att drabbas av fysisk och mental ohälsa minskar med hälsosam mat, motion, att vistas utomhus i naturen och att leva med husdjur. En faktor tros vara via mikrobiotan men teorierna om hur dessa faktorer påverkar mikrobiotan är många. LÄS MER
15. Characterization of potato protein and its calcium binding capacity
Master-uppsats, Lunds universitet/Beräkningskemi; Lunds universitet/Tillämpad biokemiSammanfattning : Calcium is essential for the human body as it has functions in the nervous system, bones and formation of teeth. Deficiency in this important nutrient can be detrimental to health and cause life-long issues. Calcium can be found in various foods, like dairy products, but certain plant-based alternatives to milk needs to be fortified with calcium. LÄS MER