Sökning: "hur går mjölkproduktionen till"

Visar resultat 1 - 5 av 11 uppsatser innehållade orden hur går mjölkproduktionen till.

  1. 1. En god djurvälfärd? : en litteraturstudie om vad som kan göras för att minska mjölkkors rädsla i samband med lastning och transport

    Kandidat-uppsats, SLU/Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd

    Författare :Cecilia Ansin; [2024]
    Nyckelord :Mjölkkor; rädsla; stress; lastning; transport; förebygga;

    Sammanfattning : Rädda och stressade djur är inte välmående djur. Rädda mjölkkor kan reagera oförutsägbart och hastigt vilket gör att de kan vara farliga att hantera. Rädsla och stress hos mjölkkor kan orsaka fysiska skador, materiella skador och ekonomiska förluster. LÄS MER

  2. 2. Uppföljning av mastit orsakad av Escherichia coli hos nöt : vilken roll spelar behandlingen för kons överlevnad?

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Monica Höjerslev; [2021]
    Nyckelord :mastit; nötkreatur; mjölkkor; Escherichia coli; behandling; kinoloner; trimetoprim; sulfonamid; enrofloxacin; trimsulfa;

    Sammanfattning : I Sverige har mjölkproduktionen genomgått stora förändringar de senaste fyra decennierna, med större besättningar och högre mjölkproduktion som resultat, vilket ställer stora krav på lantbrukaren vad gäller omvårdnad om sina kor, annars kan korna drabbas av sjukdomar. Något som har stor påverkan på mjölkproduktionen är om kon får juverinflammation (mastit). LÄS MER

  3. 3. Inventering av uppfödningssystem som tillåter ko-kalvkontakt i svenska mjölkbesättningar

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Karin Jonsson; [2019]
    Nyckelord :Kalv; uppfödningssystem; ko-kalvkontakt;

    Sammanfattning : Historiskt sett har kalven varit av liten ekonomisk betydelse inom mjölkproduktionen i Sverige och har tillåtits att dia endast en kortare tid efter födseln, för att därefter skiljas från kon. En viktig bidragande anledning till detta är troligtvis att kalvar som fått gå några dygn tillsammans med kon uppvisar fler stressrelaterade beteenden vid separationen än kalvar som separeras från kon direkt efter födseln. LÄS MER

  4. 4. Fallstudie om lönsamheten att ställa om från konventionell till ekologisk mjölkproduktion

    M1-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Jacob Gunnarsson; Johan Josephson; [2018]
    Nyckelord :omställning; ekologisk; ekonomi; mjölkproduktion;

    Sammanfattning : Ett svängande konventionellt mjölkpris de senaste åren har gjort att många mjölkbönder söker lösningar för att få en bättre ekonomi i sin produktion. Den ekologiska mjölkproduktionen har varit stabilare sett över tid om man jämför mot den konventionella, därför tror vi att många ställt om sin produktion till ekologisk på grund av detta. LÄS MER

  5. 5. EVOP - Arbetsmetod för förbättrad juverhälsa hos mjölkkor med inriktning mot infektiösa mastiter orsakade av juverbundna bakterier

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Amanda Karltorp; [2016]
    Nyckelord :evolutionary operation; mjölkko; juverhälsa; infektiösa mastiter; juverbundna bakterier; udder health; dairy cow; infectious mastitis; udder bound bacteria;

    Sammanfattning : Today there is a worldwide demand of support to dairy farms that can simplify the work of improving animal health. The aim of the Nordic project “Evolutionary management in large dairy herds” is to develop this type of support. Sweden is responsible for the development of a decision support concerning udder health. LÄS MER