Sökning: "måltider utanför hemmet"

Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser innehållade orden måltider utanför hemmet.

  1. 1. Hur påverkar celiaki vardagen? : En enkätstudie med fokus på måltider utanför hemmet och den glutenfria trenden.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Fanny Ingman; [2020]
    Nyckelord :Celiaki; glutenfri trend.;

    Sammanfattning : Bakgrund Antalet personer som är diagnostiserade med celiaki har inte förändrats de senaste åren men trots det har antalet personer som följer en glutenfri kost tredubblats, en förändring som talat för att glutenfri kost blivit en trend. Vuxna med celiaki undviker att äta på café eller restaurang och bidragande orsaker till det är kontaminationsrisk, dålig kommunikation med personalen och restaurangpersonalens otillräckliga kunskap om sjukdomen. LÄS MER

  2. 2. Glutenfria måltider på restauranger och kaféer - En kvalitativ studie om lunchutbud, rutiner och serveringspersonalens bemötande

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Sandra Gustafsson; Malin Sjödahl; [2015-08-10]
    Nyckelord :Celiaki; gluten; måltider utanför hemmet; livskvalité; dold observation; intervjuer;

    Sammanfattning : Måltider utanför hemmet ökar och att äta på restaurang som ett sällskap är idag en utbredd och vanligt företeelse. Men för personer med sjukdomen celiaki innebär det ofta rädsla och oro för kontaminering vid restaurangbesök och kan påverka livsnjutningen negativt. LÄS MER

  3. 3. ”Tusen gånger godare”

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Camilla Jonsson; Sara Nyberg; [2013-06-26]
    Nyckelord :Föreställningar; hälsosam mat; näringsriktig mat; kockelever; restaurangbranschens normer; smak;

    Sammanfattning : Med anledning av att det blir allt vanligare att äta måltider utanför hemmet och att regeringen har en vision om att Sverige ska bli ett internationellt matland där fokus inte ligger på näringsperspektivet väcktes intresset att studera föreställningar om hälsosam mat bland kockelever. Det blev också studiens syfte. LÄS MER

  4. 4. En app för smartare måltidsplanering

    Kandidat-uppsats, Institutionen för datavetenskap; Tekniska högskolan

    Författare :Victoria Perjus; [2013]
    Nyckelord :Interaction design user-centered design goal-directed design usability research interview meal planning science graphic design theory navigation plattform mobil digital allergy usability test; Interaktionsdesign mobil applikation användbarhet måltidsplanering vetenskap grafisk design designteori navigering plattform målgrupp användare användarcentrerad digital målinriktad design allergi intervju användarbarhetstest kvalitativ undersökning;

    Sammanfattning : This thesis is based on design theory about how to build an application for the mobile platform, a scientific analysis and an application for grocery shopping and meal planning. The thesis also contains a valuation of the research and of the application. LÄS MER

  5. 5. Energi- och näringsmärkning på lunchrestauranger - en kartläggning av attityder hos personal på tre olika företag

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Emelie Gunnarsson; Magdalena Rubensson; [2012-10-01]
    Nyckelord :attityder; fetma; lunchvanor; näringsdeklaration; energiinnehåll;

    Sammanfattning : Prevalensen av övervikt och fetma är hög både i Sverige och i övriga världen. Den främsta orsaken till detta är ett högt intag av energitäta livsmedel samtidigt som den fysiska aktiviteten har minskat. Allt fler måltider konsumeras utanför hemmet och lunchen utgör en stor del av dagens totala energiintag. LÄS MER