Avancerad sökning

Hittade 4 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Va?! Jag känner det mitt på tungan! : Hur praktisk aktivitet kan bidra till ökad förståelse vad gäller smaksinnet

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)

    Författare :Sandra Jansson; Victoria Fors; [2023]
    Nyckelord :Basic flavors; Biology; Design-based theory; Elementary school; Practical activity; Biologi; Designbaserad aktivitet; Grundsmaker; Lågstadiet; Praktisk aktivitet;

    Sammanfattning : Studien grundar sig i en designbaserad aktivitet, med syfte att bidra med kunskap om hur elever i lågstadiet upplever människans fem grundsmaker samt hur en praktisk aktivitet kan bidra till att öka förståelsen för människans smaksinne. Studien har en kvalitativ ansats, men med kvantitativa inslag i form av diagram för att tydliggöra resultat samt för att stärka analysen. LÄS MER

  2. 2. Smaken av ljud

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för informationsteknologi

    Författare :William Sahl; [2017]
    Nyckelord :musik; smak; smaksinne; choklad; frekvensområde;

    Sammanfattning : Syftet med denna studie var att undersöka sambanden mellan smak och ljud. Undersökningen har specificerats till olika frekvensområdens påverkan av smakerna beskt och sött. Rapporten börjar med bakgrundskapitlet som innefattar fakta kring ämnet och exemplifierar relaterad tidigare forskning. LÄS MER

  3. 3. Uppfattningen om matlåda hos äldre i ordinärt boende : En kvantitativ undersökning

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Caroline Bardh; Ida Rogne; [2015]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Den äldre befolkningen i Sverige har ökat vilket ställer högre krav på äldreomsorgen. Biologiskt åldrande kan innebära försämrat lukt- och smaksinne samt minskad aptit. Detta kan leda till ökad risk för undernäring. Det är viktigt att de äldre får måltider som de uppskattar och tycker om för att inte bli undernärda. LÄS MER

  4. 4. När maten blir ett problem : En litteraturstudie om undernäring hos den äldre människan

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Borås/Institutionen för Vårdvetenskap

    Författare :Ingrid Malmbom; Anette Wärnsäter; [2008]
    Nyckelord :undernäring; äldre; hemsjukvård; sjuksköterska; orsaker; konsekvens; förebygga;

    Sammanfattning : Undernäring hos äldre personer kan ha flera orsaker. Såväl fysiska, psykiska och psykosociala faktorer kan leda till undernäring. Uppsatsen fokuserar på undernäring hos äldre personer som bor i eget eller särskilt boende. LÄS MER