Insekter som livsmedel : attityder och möjligheter

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Urban and Rural Development

Sammanfattning: Insekter som livsmedel är ett fenomen som sedan länge varit vanligt i flera länder utanför EU. Nu står vi inför en tid där denna form av livsmedel också introduceras i Europa och specifikt Sverige. Denna uppsats behandlar attityder kring insekter som livsmedel och hur dessa påverkar framtidsutsikten för en etablering av detta livsmedel på den svenska matmarknaden. Uppsatsen är utförd med hjälp av en kvalitativ metod där intervjuer har utförts i syfte att undersöka vilka typer av attityder som kan finnas hos människor i Sverige. Materialet från intervjuerna analyseras med hjälp av ett flertal begrepp. Dessa begrepp är exempelvis livsmedelsneofobi, världsbild och livsmedelskännedom. Resultaten visar bland annat att flera faktorer såsom världsbild, livsmedelskännedom, och tillit till matbutiker kan spela roll för en människas attityd gentemot insekter som livsmedel. Sammanfattningsvis visar resultaten på att medvetenhet om sådana attityder är av stor vikt vid lansering av nya livsmedel, som insekter, då marknadsföring, placering i matbutik och hur stor livsmedelskännedom potentiella kunder har gentemot insekter som livsmedel, kan avgöra huruvida en marknad kan etableras eller ej.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)