Sökning: "SLU fisk"

Visar resultat 1 - 5 av 102 uppsatser innehållade orden SLU fisk.

  1. 1. Stress vid bedövning av öring (Salmo trutta)

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. Of Aquatic Resources

    Författare :Ella Andersson; [2023]
    Nyckelord :fisk; stress; bedövning; kortisol; öring;

    Sammanfattning : Vattenbruk är i Sverige en allt växande marknad med stor potential, både för att bevara sårbara fiskpopulationer och för att producera hållbara animaliska livsmedel. I takt med att fler fiskar odlas för forskning, konsumtion och utsättning ökar behovet av bra och etisk djurhållning. LÄS MER

  2. 2. En kartläggning av medvetenhet och kunskap kring allergener i kök som lagar mat till förskolor i Kalmar kommun

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Nodar Badran; [2023]
    Nyckelord :allergener; allergikost; Kalmar; rutiner och IgE-medierad allergi;

    Sammanfattning : Studierna har visat att andelen förekomst av matallergier hos barn varierar mellan 5-8%. Vanliga allergiframkallande livsmedel inkluderar mjölk, ägg, fisk, skaldjur, olika spannmål, nötter, frön och baljväxter som jordnötter och soja. LÄS MER

  3. 3. Stress och beteende vid bedövning av öring

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. Of Aquatic Resources

    Författare :Victoria Welander; [2022]
    Nyckelord :stress; bedövning; öring;

    Sammanfattning : I samband med att fiskar har blivit allt vanligare inom områden som forskning, odling och miljöövervakning har behovet av att säkerställa god djuromsorg blivit mer uppmärksammat. För att minska fiskens stress och underlätta den fysiska hanteringen brukar bedövningsmedel användas i många sammanhang. LÄS MER

  4. 4. Aquaculture and its effect on the wild fish resource in a Swedish lake : An evaluation of changes in fat content, protein content and trophic niche

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Wildlife, Fish and Environmental Studies

    Författare :Emmy Nyberg; [2022]
    Nyckelord :Aquaculture; wild fish; fat content; protein content; stable isotopes;

    Sammanfattning : Fish is nutritious and important as a food source for many people. It contains high levels of protein, important omega-3 fatty acids as well as micronutrients. For a sustainable fish consumption, aquaculture is needed but it can affect nearby ecosystems in many ways. LÄS MER

  5. 5. Fatty acid composition in Arctic char (Salvelinus alpinus) fed with red yeast biomass : a comparison between large and small specimens

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Sofia Jacobsson; [2022]
    Nyckelord :Fatty acid composition; lipid content; oleaginous yeast; Arctic char Salvelinus alpinus ; aquaculture;

    Sammanfattning : Oleaginous yeast has shown to be a promising alternative to replace vegetable oils in fish feed. A problem in aquaculture is that different growth rates can be observed among farm-raised fish, supressing the productions full potential. When different growth rates are observed, it can be questioned if the fish assimilate the feed to the same extent. LÄS MER