Utfodringsstrategier för minskade metanutsläpp från enterisk fermentering hos mjölkkor

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Agricultural Research for Northern Sweden

Författare: Lisa Stensson; [2021]

Nyckelord: idisslare; växthusgas; foder; hållbarhet;

Sammanfattning: Metan är en potent växthusgas som delvis produceras under fermentering i våmmen på idisslare. Utsläppen av metan från enterisk fermentering står idag för en betydande andel av utsläppen från hela jordbrukssektorn. Genom utfodringsstrategier kan alternativa fermenteringsvägar i våmmen stimuleras och därigenom kan metanproduktionen minska. Denna studie siktar på att sammanställa och jämföra potentiella utfodringsstrategier för mjölkkor, deras effekt på metanutsläppen, mjölkproduktionen och kornas hälsa samt om strategierna är tillämpbara i svensk mjölkproduktion. De utfodringsstrategier som denna studie har utvärderat är förbättrad grovfoderkvalitet, grovfoder av baljväxter, ökad andel kraftfoder, utfodring med makroalger, ökad andel fett samt fodertillsatserna probiotika, jäst, nitrat, tanniner, saponiner och essentiella oljor. Förbättrad grovfoderkvalitet och ökad andel fett i foderstaten är relativt enkla strategier som kan ha effekt på metanproduktionen. Även ökad kraftfodergiva har metanhämmande effekt, det kan dock innebära försämrad hälsa för korna samt leda till ökade utsläpp i andra delar av kedjan. Rödalgen Asparagopsis taxiformis visar på stor potential för sänkt metanproduktion men det krävs mer forskning för att utesluta negativa bieffekter. Fodertillsatser i form av probiotika, jäst, växtextrakt och essentiella oljor visar potential in vitro men tillgängliga in vivo studier har fått inkonsekventa resultat.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)