Mjölkningssystemen och mjölkningsrutinernas effekt på laktationskurvans uthållighet

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

Sammanfattning: Mjölkavkastningen har ökat kraftigt de senaste åren och inom mjölkproduktionen eftersträvas högavkastande kor med bra hälsa och som producerar mjölk med hög kvalitet. Ett problem med dagens mjölkproduktion med 12 månaders kalvningsintervall är att korna i genomsnitt producerar mjölk under enbart 2,5 laktation, vilket innebär att de producerar mjölk under mindre än hälften av sin livstid. Dessutom sinläggs de vid en relativt hög produktion och det har rapporterats att med 12-månaders kalvningsintervall finns en del reproduktionsproblem, vilket bland annat har orsakat den korta produktionstiden. Ett sätt att minska problemen skulle vara att förlänga kalvningsintervallet och få laktationen att bli uthålligare. Det finns flera olika mjölkningssystem och mjölkningsrutiner och frågan är om man via system och rutiner kan påverka laktationens uthållighet. Syftet med denna litteraturstudie är därför att undersöka om så är möjligt. Laktationskurvans utseende går att förändra och forskarna är överens om att en ökad mjölkningsfrekvens leder till längre tid innan mjölkavkastningen minskar efter nådd maximal avkastning och högre total mjölkavkastning. Detta resulterar i en flackare laktationskurva, där korna kan producera på hög nivå under längre tid och därmed med en uthålligare laktation. Ökad mjölkningsfrekvens i början av laktationen har en positiv effekt på avkastningen även under resterade laktation. Närvaro av kalv leder till ökad mjölkavkastning under perioden kalven diar, men i litteraturen rapporteras olika resultat, om den ökade mjölkavkastningen kvarstår efter avvänjning eller inte. Noggrann förstimulering leder till bättre oxytocinfrisättning, bättre mjölknedsläpp och därmed mindre residualmjölk. Den ökade mjölkmängden som uppstår med uthålligare laktation är ett incitament till förlängt kalvningsintervall. Det i sin tur skulle leda till färre antal kalvningar, mindre fertilitetsproblem, bättre grovfoderutnyttjande samt högre total mjölkavkastning.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)