Är medelhavskost den gyllene medelvägen för personer med prediabetes och diabetes typ 2? En systematisk översikt om effekten av medelhavskost på HbA1c jämfört med annan kost

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Syfte: Syftet med denna systematiska översikt var att undersöka effekten av medelhavskost på HbA1c jämfört med annan kost hos vuxna ≥ 18 år med prediabetes och diabetes typ 2. Metod: Litteratursökningen genomfördes den 29 mars 2023 i databaserna Scopus och Pubmed. Inklusionskriterier var vuxna ≥ 18 år med prediabetes eller diabetes typ 2, intervention och kontroll var medelhavskost jämfört med annan kost och utfallsmåttet var HbA1c. Vidare inklusionskriterier var RCT som studiedesign, studien skulle pågå i minst tolv veckor, humanstudier samt studier gjorda på svenska/engelska. Exklusionskriterier var att deltagarna hade insulinbehandling och att studierna inte fick vara över fem år gamla utan senast från år 2018. Vidare granskades studier som mötte dessa kriterier med hjälp av SBU:s mall “bedömning av randomiserade studier (effekt av att tilldelas en intervention (ITT)” för kvalitetsgranskning och GRADE som användes för evidensgradering. Resultat: Sökningen gav 112 unika artiklar och av dessa lästes fem i fulltext. Tre artiklar inkluderades i denna systematiska översikt med sammanlagt 330 deltagare där 321 räknades till den slutliga analysen. Två av studierna visade inga signifikanta resultat och en studie redovisade ett p-värde på 0.007. I studien med signifikant resultat sjönk HbA1c mer i gruppen som inte åt medelhavskost. Studierna bedömdes ha låg-, måttlig- och hög risk för bias. Slutsats: Det finns låg tillförlitlighet (++) till att medelhavskost inte har någon effekt på HbA1c jämfört med annan kost hos vuxna ≥ 18 med prediabetes och diabetes typ 2.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)