Malnutrition i Kapstaden : en kvalitativ studie om erfarenheter av att arbeta med malnutrition och dess bakomliggande orsaker

Detta är en Kandidat-uppsats från Sophiahemmet Högskola

Sammanfattning: Bakgrund Malnutrition är ett omfattande problem i Sydafrika och är orsaken bakom nästan hälften av dödsfall hos barn under 5 år i Sydafrika. Undernäring ger både kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser på individ- och samhällsnivå. Hälsofrämjande och preventivt arbete utgör en viktig del av arbetet med att minska andelen barn som lider av malnutrition. I många fall är icke-statliga organisationers avgörande då arbetet är överväldigande för enbart statliga funktioner. Syfte Syftet med studien var att beskriva erfarenheter av att arbeta med malnutrition och uppfattningar om dess bakomliggande orsaker hos personer som arbetar på inhemska icke-statliga organisationer i Kapstaden. Metod I studien användes en kvalitativ studiedesign. Resultaten baserades på data från nio semistrukturerade intervjuer med medarbetare på icke-statliga organisationer. En frågeguide användes för datainsamling och datan analyserades genom kvalitativ innehållsanalys. Resultat Resultatet sammanställdes och presenterades under huvudkategorierna Organisationernas strategier i arbetet med malnutrition, Behovet av ökad utbildning, Bakomliggande orsaker till malnutrition och hinder för förbättring och Tankar om framtiden. Resultatet visade att samtliga bakomliggande orsaker påverkar varandra negativt, och att tidiga interventioner samt preventivt arbete är avgörande. Den vanligaste strategin bland organisationerna var att öka tillgången till näringsrik mat genom att distribuera råvaror och servera måltider. Resultatet visade även på vikten av fortsatt nutritionsutbildning för att öka kunskapen kring matvanor. Slutsats Det finns flera fungerande strategier som icke-statliga organisationer arbetar med för att motverka malnutrition. Malnutrition är dock ett problem som samspelar med andra samhällsproblem och kan därför inte lösas genom att enbart fokusera på malnutrition. De bakomliggande orsakerna måste tacklas parallellt. Vikten av att sprida kunskap kring nutrition belyses i vårt resultat. Genom ökad kunskap kring malnutrition finns möjlighet för sjuksköterskor att sprida sin kunskap till fler via hälsoutbildning.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)