Odling av okra i Sverige : förutsättningar och kulturåtgärder för kommersiell produktion

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Department of Biosystems and Technology (from 130101)

Sammanfattning: Det här arbetet undersöker möjligheten att odla okra, Abelmoschus esculentus, för kommersiell produktion i Sverige. Arbetet har genomförts som en litteraturstudie och information om växtens biologi och odlingskrav har sedan jämförts med odlingsförhållandena i Sverige. Förslag på åtgärder och odlingssystem har sedan presenterats. Av resultatet har framkommit att okra kräver minst 20 ºC för normal utveckling och minimitemperaturen under odlingsperioden är 10 ºC. Den utdragna skördeperioden innebär att växten kräver en relativt lång odlingssäsong för att uppnå lönsamhet. Okras odlingskrav kan inte uppfyllas på friland, men produktion i odlingstunnel eller växthus skulle kunna ge ett lämpligt odlingsklimat. Då många av de studier som har gjorts på okraodling ej är applicerbara i svenskt klimat, och okraodling i växthus är ett närmast outforskat område, behövs dock fler praktiska studier där de lokala förhållandena i tunnelodling och respons i växthusmiljö undersöks.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)