Konsumenters uppfattningar som påverkar köpbeslut av lokalproducerad mat : En kvantitativ studie om konsumentuppfattningar kring skepticism, kvalitet, välbefinnande och betalningsvilja i Sverige och Kroatien

Detta är en Magister-uppsats från Linköpings universitet/Filosofiska fakulteten; Linköpings universitet/Företagsekonomi

Sammanfattning: Titel: Konsumenters uppfattningar som påverkar köpbeslut av lokalproducerad mat Författare: Kim Andersson och Klara Dandic Handledare: Jasenko Flodin Arsenovic Syfte: Syftet med denna undersökning är att analysera de faktorer som styr konsumenternas beslut vid köp av lokalt producerade livsmedel genom att analysera förhållandet mellan konsumenternas uppfattningar om skepticism, kvalitet, välbefinnande i förhållande till betalningsvilja. Metod: Denna studie har en kvantitativ forskningsstrategi tillsammans med en deduktiv ansats. Data samlades in från svenska och kroatiska konsumenter från fyra undersökningar (n = 405 deltagare), där kroatiska och svenska konsumenter slumpmässigt gavs en scenariobaserad undersökning om lokalt eller icke-lokalt producerad mat. Slutsats: De erhållna forskningsresultaten visade att det inte fanns någon förstärkt effekt av demografiska faktorer på förhållandet mellan matens ursprung och betalningsvilja, med undantag för utbildningsnivån, som hade en signifikant men liten effekt. Forskningen visade också att konsumenterna uppfattar lokalt producerade livsmedel som mer högkvalitativa och att de upplever att de ökar det subjektiva välbefinnandet. Det påpekades att kvalitet förmedlar förhållandet mellan matens ursprung och välbefinnande. Skepticism visade sig vara en direkt faktor som påverkar konsumenternas betalningsvilja, och dessutom fastställdes att skepticism bland kroater och svenskar är diametralt olika, där kroater visade sig vara mycket skeptiska och svenskar mindre skeptiska, vilket gav rätt att betrakta skepticism som representativ för geografisk tillhörighet. Mindre skeptiska respondenter upplevde högre kvalitet och välbefinnande jämfört med mer skeptiska respondenter. Både kvalitet och välbefinnande förmedlade sambandet mellan skepticism och betalningsvilja, där mindre skeptiska respondenter var villiga att betala mer än mer skeptiska respondenter. Det är viktigt att påpeka att lokalproducerad mat inte har någon effekt på uppfattningen om skepticism, men att skepticism är en viktig förutsägelse när det gäller viljan att betala för lokalproducerad mat. Nyckelord: Lokalproducerad mat, Skepticism, Kvalitet, Välmående, Betalningsvilja

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)