Förbättringsmöjligheter gällande kommunikation, bemötande och tydlighet bland livsmedelsinspektörer

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

Sammanfattning: Bakgrund Livsmedelslagen bygger på livsmedelssäkerhet för att skydda konsumenternas hälsa och ligger till grund för livsmedelsinspektörernas arbete och livsmedelsföretagarnas verksamheter. Tidigare studier visar att många livsmedelsföretagare var nöjda med livsmedelsinspektörernas arbete men att de också såg många tänkbara förbättringsmöjligheter i livsmedelskontrollen. Syfte Studiens syfte var att undersöka vilka förbättringsmöjligheter som fanns för livsmedelsinspektörerna gällande kommunikation, bemötande och tydlighet sett ur livsmedelsföretagarnas perspektiv. Metod En kvantitativ studie där kvalitativ metod tillämpats i delar av arbetet. Målgruppen var restaurang- och pizzeriaägare i en norrländsk stad i Sverige. En Internetenkät användes för att samla data från livsmedelsföretagarna, de som inte gick att nå via Internet kontaktades via telefon. För att få en livsmedelsinspektörs syn på tänkbara problem gjordes en intervju med en livsmedelsinspektör från Miljökontoret i den norrländska staden. Data bearbetades främst genom beskrivande statistik och diskussion kring förbättringsmöjligheter utifrån livsmedelsföretagarnas svar. Resultat Livsmedelsföretagarna var i helhet nöjda med livsmedelsinspektörernas arbete. De flesta var positiva till livsmedelskontrollerna samtidigt som de gav förslag på förbättringsmöjligheter som exempelvis mer insyn i branschen, fokus på rätt saker, fler provtagningar och bättre insyn i hur många som talar ett annat språk. Kontrollrapporten uppgavs vara relativt lätt att förstå men kunde bli otydlig samt att den ibland innehöll ytterligare anmärkningar än det som sagts under kontrollen. Trots att livsmedelsföretagarna tyckte sig förstå kontrollrapporten kunde livsmedelsinspektören ibland se att avvikelser som påpekats inte blivit åtgärdade. Slutsats För att förbättra livsmedelskontrollen kan livsmedelsinspektörerna utveckla sin tydlighet både vid livsmedelskontrollen och i kontrollrapporten.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)