Den optimala markbördigheten : viktiga faktorer för att skapa och behålla en god markbördighet

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

Sammanfattning: Markbördighet är begreppet för en jords förmåga till att producera högkvalitativa grödor år efter år. Markbördighet innefattar hur kemiska, fysikaliska och biologiska faktorer samverkar och påverkar varandra. För att uppnå en god markbördighet måste de tre vara i balans. Uppsatsen handlar om vilka faktorer och krav som måste uppfyllas för att kunna klassa en jord som bördig och hur jorden både kan behålla och förbättra sin bördighet genom rätt jordbearbetning. Slutsatsen är att ta vara på de viktiga mikroorganismerna som finns i marken samt att hålla en god och långsiktig växtföljd. Idag kan det vara svårt att hålla en konsekvent växtföljd med både klimatförändringar och ekonomiska aspekter. Kunskapen om hur en god markbördighet gynnas och förbättras bör bli mer känd för att kunna optimera jordbruksproduktionen och ta tillvara på Skånes goda jordkvalité.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)