Logistikindex för produktionsplatser

Detta är en M1-uppsats från Lunds universitet/Teknisk logistik

Sammanfattning: Problemställning: Vilka parametrar behöver mätas för att skapa ett logistikindex som efter en given mall återspeglar en byggarbetsplats arbete med logistik? Hur bör dessa parametrar mätas, implementeras samt på vilka sätt kan resultaten redovisas?
Syfte: Indexet är framtaget med syftet att genom ökad kunskap och ständiga förbättringar sänka produktionskostnaden för ett byggprojekt, förutsatt att projektet i övrigt bibehåller samma kvalité och tidsplan.
Metod: Det empiriska underlaget i studien består av en utförd enkätundersökning med 138 svarande personer med olika roller inom byggproduktionen i Sverige. Som komplement och fördjupning av resultatet i enkätstudien har sju stycken intervjuer genomförts med personer som har en stark anknytning till logistiken på produktionsplatsen inom de olika entreprenadföretagen. Studien ska ur ett normativt perspektiv skapa ett fungerande mätsystem för arbetet med logistik på produktionsplatsen. Arbetet är utfört med en abduktiv ansats där resultatet främst är baserat på det empiriska underlaget.
Slutsatser: Ett logistikindex för byggproduktionen bör i dagsläget bestå av ett begränsat och konkret antal mätetal som enkelt kan hanteras och förstås av samtlig personal på produktionsplatsen. Indexet som har syftet att sänka produktionskostnaderna bör enligt enkätundersökningen byggas upp av fyra olika områden, planering, leveranser, ordning & reda samt APD-planen. Huvudmätningarna för dessa områden kommer att bestå av ett mätetal för hur väl produktionen följer sin planering. Leveranserna mäts genom en uppföljning av antalet felaktiga leveranser med tillhörande orsak. Ordning & reda mäts under skyddsronden med hjälp av en fördefinierad skala och APDplanen mäts genom rutinmässiga kontroller av utsatta kontrollpunkter med förbestämda krav. Dessa kontrollpunkter kan bestå av tillexempel ett område för lossning, en för lagring osv.
För att indexet skall vara praktiskt användbart och resultatgivande krävs engagemang och förståelse bland samtlig personal på produktionsplatsen. För att skapa detta utformas systemet inledningsvis enkelt, överskådligt och tydligt. Resultatet av indexet tas fram månadsvis och ledtiden mellan mätningen och det visuella resultatet bör vara minimal för att inte riskera att resultatet blir bortglömt. Stora och visuella grafer över indexets utveckling ska finnas tillgängligt i bodarna där personalen rör sig.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)