SCM-system som stöd för stärkt hållbarhet inom livsmedelsbranschen : En studie om hur SCM-system kan stödja organisationer inom livsmedelsbranschen i att arbeta hållbart

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan i Halmstad/Akademin för informationsteknologi

Sammanfattning: Ökad hållbarhet inom organisationer är ständigt aktuellt. Ett område som har fått allt större fokus i samband med det ökade hållbarhetsarbetet är försörjningskedjan och dess hantering. Då försörjningskedjan innefattar det flöde av varor, material och information som sker mellan en organisations aktörer som involveras från initiering till det att kunden erhållit varan, kan hållbarhetsarbete få stora effekter. Som stöd och optimering av försörjningskedjan kan olika digitala verktyg tillämpas, oftast i form SCM-system. Syftet med denna studie är därför att skapa förståelse för hur SCM-system kan stödja organisationer som är verksamma inom livsmedelsbranschen i att arbeta mer hållbart, samt att skapa förståelse för SCM-systemets roll och betydelse i hållbarhetsarbetet inom livsmedelsbranschen. Detta leder fram till frågeställningen: Hur kan supply chain management-system stödja organisationer i att arbeta hållbart inom livsmedelsbranschen? För att besvara frågeställningen tillämpades en kvalitativ forskningsansats där en tematisk analys användes för att analysera det empiriska resultatet. Till grund för insamlingen av det empiriska materialet identifierades fyra områden genom en litteraturstudie, där SCM fungerar som stöd för organisationer verksamma inom livsmedelsbranschen i att arbeta mer hållbart. Dessa fyra områden var följande: Transport, Planering, Övervakning och Informationsspridning. Det empiriska materialet samlades in genom intervjuer med aktörer verksamma inom livsmedelsbranschen vilka har en direkt koppling till supply chain management i deras respektive organisationer. I slutsatsen presenteras tre områden som är av genomgående vikt för att stödja organisationer inom livsmedelsbranschen i att arbeta mer hållbart.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)