Högläsning och strategier som påverkar språkutveckling hos andraspråkselever : En kvalitativ intervjustudie riktad mot årskurserna 1–3

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Karlstads universitet/Institutionen för språk, litteratur och interkultur (from 2013)

Författare: Pernilla Nilsson; [2023]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Invandring har ökat markant de senaste årtiondena vilket bidragit till att skolväsendet har fått fler flerspråkiga elever. Det ställer krav på lärare att jobba språkutvecklande utifrån ett andraspråksperspektiv. Ett framgångsrikt sätt för andraspråkselever att utveckla språket som innehåller både ordförråd, läsförståelse och skrivförmåga är att i samband med högläsning använda språkutvecklande strategier. Undervisning om ljud och bokstäver i samband med högläsning har visat sig gynna andraspråkselevers språkutveckling.    Syftet med studien är att undersöka hur lärare i årskurs 1–3 med övervägande andraspråkselever upplever att de arbetar med högläsning av skönlitteratur för att ge eleverna en språkutvecklande miljö och hur de upplever att deras arbete bidrar till elevers skriv- och läsutveckling. Studien utgår från ett sociokulturellt perspektiv vilket innebär att det sociala samspelet mellan människor är ett viktigt verktyg för att lärande skall kunna ske. Metoden utgår från semistrukturerade intervjuer med åtta legitimerade lärare som undervisar i svenska på lågstadiet.  Resultatet visar att lärarna använder medvetna strategier utifrån elevernas förutsättningar och förkunskaper. Högläsning sker regelbundet av nästan alla lärare och de har insikt i att de är läsande förebilder där deras planering, bokval, didaktiska kompetens och ämneskunskaper är betydelsefulla för att språkutveckling ska kunna ske hos eleverna. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)