Faktorer som påverkar blekning av cellulosa : En dataanalys vid bioraffinaderiet Domsjö Fabriker AB

Detta är en Master-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för matematik och matematisk statistik

Sammanfattning: Domsjö Fabriker AB har under en tid haft en stigande vattenförbrukning utan att kunna peka på någon bidragande faktor. Som ett led i denna utredning har en dataanalys över blekeriet med fokus på variabeln Chemical Oxygen Demand (COD) genomförts. Ett antal olika regressionsmodeller skapades med syftet att utreda om ljusheten uppmätt efter kokeriet påverkade halterna COD kort därefter. Men även med syftet att förklara vad som påverkar den slutliga blekningen av cellulosamassan i blekeriet, och framförallt om COD-halten är en bidragande faktor. Resultatet av detta var att ljusheten efter kokeriet inte hade någon påverkan på COD, samt att COD-halten troligen inte har någon påverkan på blekningen då COD inte var del av en accepterad modell som förklarade ljusheten. Då labbproverna av COD är kostsamma och inte har någon påverkan på ljusheten rekommenderas nyttan av labbproverna att ses över. Sammanfattningsvis är det utmanande att modellera sambandet mellan ljushet och övriga variabler i blekeriet. Detta beror på osäkerhet i mätningarna, avsaknaden av samtliga potentiella oberoende variabler, samt att fabriken tros ha stor variation i processen.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)