Äldre vetesorter i jämförelse med moderna vetesorter med fokus på nutrition : En scoping review

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Jonna Linehag; Maria Pettersson; [2022]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: Ett intresse för identifiering av äldre vetesorter med större hälsopotential och näringsmässiga fördelar har under senare år ökat hos bönder, hantverksbagerier och konsumenter. Även ekologiskt odlade, lokalt producerade och nya typer av livsmedelsprodukter efterfrågas. Syfte: Studiens syfte är att via en litteraturgenomgång undersöka näringsinnehåll och hälsoeffekter hos äldre vetesorter och jämföra med moderna vetesorter. Metod: För att besvara aktuellt syfte valdes scoping review som metod för en mindre omfattande litteraturgranskning, där resultaten från respektive studie sammanställdes och presenterades. Resultat: Äldre vetesorter har generellt ett högre innehåll av proteiner, mineraler samt en bättre antioxidativ- och antiinflammatorisk kapacitet. Slutsats: Denna scoping review visade att äldre vetesorter hade generellt högre värden av protein, mineraler och ett högt innehåll av biooaktiva komponenter med antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper. Detta resultat visar på att en kost av äldre vetesorter skulle kunna förebygga metabola riskfaktorer och diabetes typ-2.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)