Sjuksköterskors och undersköterskors perspektiv på samarbetet med dietister kring nutritionsbehandling inom slutenvården

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Alexander Eriksson; Arnold Pöppel; [2023]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Introduktion: Genom att arbeta mot undernäring inom slutenvården och erbjuda undernärda patienter nutritionsbehandling kan dödligheten minskas, vårdtiden förkortas och hälsotillståndet förbättras. Här fyller dietisten en betydelsefull roll då deras unika kompetens är viktig för genomförandet av nutritionsbehandlingen. Dietistens arbete sker alltmer inom multiprofessionella team där flera vårdprofessioner samarbetar kring patientens vård, däribland sjuksköterskor och undersköterskor.   Syfte: Att undersöka sjuksköterskors och undersköterskors erfarenheter av samarbetet med dietister kring nutritionsbehandlingen inom slutenvården.   Metod: Totalt genomfördes fem intervjuer med sjuksköterskor och undersköterskor som arbetar inom slutenvården. Intervjuerna genomfördes på respondenternas arbetsplatser eller via zoom. Sedan transkriberades intervjuerna och en tematisk analys genomfördes på materialet med hjälp av Theoretical Domains Framework (TDF). Resultat: Analysen resulterade i fyra teman: Roller i Nutritionsbehandlingen, Kommunikation och Samarbete, och Målsättning, och Rutiner och Resurser. Dietisten sågs som en viktig del av nutritionsbehandlingen men dietistens plats i teamet varierar och är ofta inte tydligt definierad. Kommunikationen och samarbetet fungerade bra och efterfrågas i större utsträckning, men resursbrist lyfts som det huvudsakliga hindret för detta. Målsättningar är viktiga för nutritionsbehandlingen men är ibland motstridiga.   Slutsats: Sjuksköterskorna och undersköterskorna upplevde nutritionsbehandlingen som en viktig del av behandlingen inom slutenvården och hade en positiv upplevelse av samarbetet och kommunikation med dietister inom multiprofessionella team. Men flera förbättringsområden framkom såsom: Mer resurser, utökad kommunikation och gemensamma mål. Perspektivet kan användas för att förbättra arbetet kring nutritionsbehandlingen i framtiden. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)