Relationshantering inom leverantörskedjan : En studie om relationshantering för en mer hållbar leverantörskedja inom livsmedelsbranschen

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan i Gävle/Avdelningen för ekonomi

Sammanfattning: Syfte: Denna studie syftar till att beskriva den roll relationshantering spelar för att främja en mer hållbar leverantörskedja inom livsmedelsbranschen. Samhället står inför utmaningar gällande klimatförändringarna som sker i världen och studier visar att livsmedelsbranschen har en stor påverkan på dessa klimatförändringar. Branschen fokuserar mer på miljömässiga aspekter och socialt ansvarstagande, däremot är det en komplicerad fråga. Ett företags syn på lösning av dessa problem kan påverka ett annat företag negativt inom leverantörskedjan.  Metod: Studien har utgått från en kvalitativ metod med en abduktiv ansats. Vidare har semistrukturerade intervjuer utförts med sammanlagt sex respondenter inom fyra olika företag. Analys av empirin har utförts med en tematisk analysmetod. Resultat och slutsats: Studiens resultat visar att relationshantering är en avgörande faktor i att skapa långsiktiga relationer, men däremot främjar det inte en mer hållbar utveckling inom leverantörskedjan. Studien tyder på att aktörerna inom leverantörskedjan lutar sig mot de certifieringar som finns inom branschen som tar hänsyn till miljömässiga aspekter och socialt ansvarstagande. Aktörerna har ingen vidare dialog mellan varandra hur de ska arbeta mer hållbart. Slutsatsen är att ansvaret ligger hos certifieringsorganen för att främja en mer hållbar utveckling. Däremot bör aktörerna inom leverantörskedjan ta ett större ansvar. Examensarbetets bidrag: Studiens teoretiska bidrag visar att relationshantering inte används i någon vidare utsträckning inom leverantörskedjan för att främja hållbarhet, till skillnad från tidigare studier som har påvisat detta. Studien bidrar också med praktiska insikter om att certifieringar som innefattar miljömässiga aspekter och socialt ansvarstagande är goda tillvägagångssätt. Detta bidrar till en mer hållbar utveckling eftersom aktörer inom livsmedelsbranschen måste följa dessa certifieringar om de vill verka inom denna marknad. Förslag till fortsatt forskning: Vi anser att det hade varit intressant att vidare studera hur certifieringarna har utvecklats i takt med samhällsförändringar inom hållbar utveckling. Dessutom skulle det vara intressant att studera hur dessa kan och bör utvecklas i framtiden. Fortsatt forskning kan även göras inom andra branscher för att skapa en jämförelse kring hur de skiljer sig åt.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)