En utredning av Nyckelhålet med fokus på miljömässig hållbarhet : ger kriterierna vägledning för Livsmedelsverkets kostråd ”ät grönare”?

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Department of Molecular Sciences

Sammanfattning: Diskussionen om klimat och miljö tar allt större plats i vår vardag och under de senaste åren har livsmedelsproduktionens koppling till dessa ämnen uppmärksammats. Medvetenheten om vilka livsmedel som är miljömässigt hållbara ökar och mycket forskning tyder på att livsmedel baserade på vegetabiliska råvaror har lägre klimatpåverkan i koldioxidutsläpp såväl som vattenanvändning och landanvändning än animaliska livsmedel. År 2015 kom Livsmedelsverkets nya kostråd. I dem är inte bara hälsan tagen i beräkning utan även miljömässig hållbarhet har vägts in. Samma år kom också den nyaste uppdateringen av föreskrifterna till Nyckelhålet; Livsmedelsverkets föreskrifter (2015:1) om användning av viss symbol. Kostråden och kriterierna för Nyckelhålet är framförallt baserade på de nordiska näringsrekommendationerna från 2012. Nyckelhålet är en märkning för livsmedel som ska göra det enklare för konsumenter att hitta de hälsosammare alternativen ur varje livsmedelsgrupp. Till skillnad från livsmedelsverkets kostråd inkluderar inte kriterierna för Nyckelhålet miljömässig hållbarhet. Kriterierna berör i dagsläget fett och fettkvalitet, sockerarter, salt, fiber, fullkorn, frukt och grönsaker Syftet med denna studie var att utreda kriterierna för Nyckelhålet ur ett miljömässigt hållbarhetsperspektiv. Detta gjordes genom att framförallt undersöka huruvida livsmedel baserade helt eller delvis på vegetabilier, till exempel växtdryck och köttsubstitut, har samma förutsättning att få märkas med Nyckelhålet som animaliska livsmedel, till exempel mjölk och korv. Redan befintliga data samlades från olika helt eller delvis vegetabiliska produkter och motsvarande animaliska produkter gällande fett, mättat fett, socker, fiber och salt. De livsmedelsgrupper som studerades var mjölk, yoghurt och fil, hårdost, färskost, korv, biffar/burgare, köttbullar, färs, grytbitar/ filéer, leverpastej och motsvarande helt eller delvis vegetabiliska produkter för varje livsmedelskategori. En analys gjordes för varje utvald livsmedelsgrupp och resultaten visar att ca 33% av de animaliska produkterna uppfyller kriterierna för att märkas med Nyckelhålet och ca 27% av de helt eller delvis vegetabiliska alternativen. Det uppmärksammades också att kriterierna för de vegetabiliska alternativen i många fall är bristfälliga och inte lika genomarbetade, i vissa fall till och med uteblivna.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)