Små barns anknytning. En intervjustudie om trygghet och omsorg i förskolan från ett förskollärarperspektiv vid inskolning.

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande; Göteborgs universitet/Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande

Sammanfattning: I Läroplanen för förskolan (2018) lyfter de vikten av att skapa en trygg omsorg för både barnet och deras vårdnadshavare vid inskolning. Från våra tidigare erfarenheter som förskollärarstudenter har vi upplevt en skillnad i hur olika förskolor tolkar omsorgsbegreppet och även hur mycket vikt de lägger vid omsorgsuppdraget. Detta skapade en nyfikenhet hos oss som gjorde att vi ville lära oss mer om hur förskollärare tänker och arbetar med anknytning, omsorg och trygghet på förskolan med specifikt ettåringar. Vårt syfte med utvecklingsarbetet är att undersöka hur förskollärare anpassar verksamheten för att fylla de yngsta barnens behov (1 år) av trygghet och omsorg vid inskolning. Från dessa forskningsfrågor tar vi vår utgångspunkt: - Vad upplevs som framgångsfaktorer vid en trygg inskolning? - Hur kan förskollärare tillgodose anknytningsbehovet för att skapa en trygg omsorgsmiljö för de yngsta barnen på förskolan? - Vad finns det för förbättringsmöjligheter kring omsorgsarbetet på förskolan? Studien grundar sig på kvalitativ metod som bygger på samtalsintervjuer. Intervjuerna har skett med sex erfarna förskollärare som arbetat med ettåringar. Resultaten från intervjuerna har genomgått en fenomenografisk analys med sju steg, och de har sedan kategoriserats i teman som är relevanta för att besvara forskningsfrågorna. I vår resultatdiskussion har tidigare forskning och transkriberat materialet från samtalsintervjuerna använts som utgångspunkt. Resultaten visade att grunden vi lägger vid inskolningen är av stor betydelse för barnets trygghet på förskolan. Vi såg också att personalen och miljön kunde ha både positiv och negativ påverkan på barns stress. Samt att hinder i förskoleverksamheten påverkar förskollärarnas möjligheter att bemöta barnens anknytningsbehov. Ett annat resultat som framkom var att det är viktigt att prioritera barns trygghetsbehov under inskolningen. En längre inskolning och möjligheten att utveckla nära relationer med en eller flera pedagoger kan vara en effektiv strategi för att främja barns trygghet under denna övergångsperiod.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)