Har surdegsbröd någon påverkan på mättnad efter måltid?

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Bakgrund: Övervikt och fetma fortsätter att öka i världen och är ett globalt folkhälsoproblem med stor samsjuklighet. För att förhindra fortsatt ökning av övervikt och fetma krävs ett långsiktigt förebyggande arbete och förändring av individers kostvanor. Livsmedel som bidrar till större mättnadskänsla och därmed energireduktion är av intresse. Surdegsbröd anses ha gynnsamma effekter på postprandial mättnad, men endast begränsad forskning har utförts. Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel är att analysera och sammanställa resultat av det befintliga underlaget om intag av surdeg har någon påverkan på aptiten efter måltid. Sökväg: Litteratursökningen genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. Sökorden som användes var: sourdough, sourdough fermentation, appetite, appetite regulation, desire to eat, self-rated appetite, satiety och satiety response. Urvalskriterier: Inkluderade studier var RCT- studier gjorda på människor där deltagarna skulle vara friska individer mellan 18–70 år och med ett BMI i spannet på 18–30 kg/m2. Studier inkluderades som undersöker surdeg i bröd som intervention och där ett liknande bröd utan surdeg med bagerijäst användes som kontroll. Studier äldre än 10 år, på gravida/ammande samt studier som tillsatt ytterligare en komponent i interventions brödet exkluderades. Datainsamling och analys: Litteratursökningen resulterade i fem unika träffar. Två av dessa motsvarade inklusionskriterierna och kvalitetsgranskades enligt mall från SBU. Dessa ansågs ha godtagbar kvalitet. Sammanvägningen av resultat gjordes med stöd av forest plot och resultatets tillförlitlighet bedömdes enligt GRADE metoden. Resultat: Den totala studiepopulationen bestod av 47 individer. Två av utfallsmåtten visade samstämmiga resultat; båda studierna visade en signifikant minskning vad gäller hunger och desire to eat, men endast en visade signifikant ökning vad gäller fullness. Slutsats: Det sammanvägda resultatet från de två ingående studierna för denna systematiska översikt tolkas som att intag av surdegsbröd kan ha viss effekt på aptit efter måltid. Tillförlitligheten på resultatet bedöms som måttlig (+++). Nyckelord: Surdeg, aptit, hunger, mättnad, Visuell Analog Skala. Utfallsmått: I denna översikt kommer vi använda oss av den engelska benämningen för hunger, fullness och desire to eat samt den

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)