Mer grönt på tallriken : En enkätundersökninng om val av vegetariska livsmedel.

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

Sammanfattning: SAMMANFATTNING Bakgrund Vegetarisk kost kan förebygga många välfärdssjukdomar och det finns många olika anledningar till att välja vegetarisk kost. Det är intressant att undersöka vilka skäl som är viktiga för den svenska befolkningen. Syfte Att undersöka konsumenternas val kring vegetabiliska livsmedel, om andelen vegetabiliska livsmedel i kosten förändrats de senaste två åren. Vilka de olika anledningarna var beträffande val av vegetabiliska livsmedel samt vilka livsmedel som väljs av konsumenten när de äter vegetariskt. Metod En webbaserad enkät med 13 frågor spreds via www.facebook.se. Inklusionskriterium för deltagande var att respondenten fyllt 16 år. Materialet analyserades genom icke-parametriska test där Mann-Whitney U test och Kruskal-Wallis test användes. Signifikansnivån sattes till p-värdet < 0,05. Resultat Totalt deltog 122 personer. Största andelen representerades av kvinnor (n=95), högutbildade (n=101) och de med en blandkosthållning (n=82). Medianåldern var 24 år (25:e-75:e percentilen: 23–28 år). Majoriteten (80 %) av deltagarna hade blivit mer positiva till vegetariska livsmedel. Största delen av deltagarna (67 %) uppgav ökad konsumtion av vegetabilier och 53 % uppgav att mängden per portion ökat. Anledningar som uppgavs påverka deltagarna att välja vegetariska alternativ var miljö, hälsa, etik och produktutbudet. Grönsaker, rotfrukter, frukt och bär var vegetabiliska livsmedel som deltagarna uppgav inta mest frekvent. Slutsats Studien visar att det finns stora möjligheter till att påverka hur den studerade gruppen väljer. Den positiva inställningen till vegetariskt och förändrad konsumtion tyder på en början av mer medvetenhet gällande mat, hälsa och miljö. Det finns grupper inom den studerade gruppen som inte aktivt väljer vegetabiliskt, men som påverkas av omgivningen. Här finns det möjligheter att göra valet enklare och därmed fortsätta utvecklingen mot mer hållbara matvanor. Fler studier på en mer representativ grupp krävs för säkrare slutsatser.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)