Sökning: "smak- och luktförändringar"
Visar resultat 1 - 5 av 7 uppsatser innehållade orden smak- och luktförändringar.
1. Matval och måltider hos personer med smak- och luktförändringar efter covid-19-infektion : en scoping review
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Introduktion: Ett vanligt symtom vid insjuknande i covid-19 är smak- och luktbortfall. Dessa symtom kan bestå även efter tillfrisknande från den akuta infektionen. Lukt och smak är särskilt viktigt vid ätande. LÄS MER
2. Livskvalitet hos patienter med förändrad smak- och luktupplevelse under cytostatikabehandling
Magister-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Cytostatikabehandling kan innebära att kroppsfunktioner förändras exempelvisförmågan att känna och uppfatta lukt och smak. Den Nordiska Cancerunionens definition avcancerrehabilitering beskriver cancerrehabilitering som insatser för fysiska, psykiska, socialaoch existentiella problem. LÄS MER
3. Hur patienter som genomgår en strål- och eller cytostatikabehandling upplever måltiderna inom sjukvården
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Det är välkänt att patienter som genomgår/genomgått strål- och/eller cytostatikabehandlingar mot olika cancersjukdomar upplever förändringar i både smak- och luktsinnet. Hur detta påverkar patientens matintag och måltidsupplevelse i samband med sin sjukhusvistelse var i denna studie av intresse. LÄS MER
4. Patienters upplevelser och hanteringsstrategier vid vanligt förkommande biverkningar i samband med cytostatikabehandling : - En litteraturstudie.
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för omvårdnadSammanfattning : Bakgrund: Cytostatika har sedan 1960-talet använts för att bota flera olika cancerformer. Cytostatika skadar tumörer men påverkar även friska celler vilket ofta medför en rad olika biverkningar. Cancerpatienter befinner sig ofta i en sårbar situation vilket kräver omsorgsfull omvårdnad. LÄS MER
5. Smak- och luktförändringar hos patienter inom specialiserad palliativ vård
Magister-uppsats, Ersta Sköndal högskola/Institutionen för vårdvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Många patienter i palliativ vård rapporterar en minskad, eller förändrad, förmåga att känna smak och lukt. Smak-och luktförändringar (SoL-förändringar) kan innebära lidanden för den enskilde patienten, men kan även påverka näringsintag samt få negativa följder i det dagliga livet. LÄS MER