Performativa handlingars genuskraft : En kvalitativ studie om förskollärares och barnskötares performativa handlingar gentemot barnen i naturmiljöer utifrån barnets biologiska kön

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Linnéuniversitetet/Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)

Sammanfattning: Performativa handlingars genuskraft är en småskalig kvalitativ studie som bygger på socialkonstruktivism med Judith Butlers teori om genusskapande och performativitet som teoretisk utgångspunkt. Studiens syfte är att undersöka förskollärares och barnskötares performativa handlingar i språkbruket gentemot förskolebarn i naturmiljöer beroende på barnets biologiska kön. Avsikten är att belysa hur verksamma förskollärare och barnskötare i södra Sverige använder och uppfattar performativa handlingar i förhållande till förskolebarnets biologiska kön i naturmiljöer. Studien bygger på observationer i naturmiljöer och intervjuer av sex förskollärare och barnskötare. Resultatet visar att förskollärarna och barnskötarna genomför performativer i naturmiljöer och beskriver själva att de uppfattar att inga performativer genomförs medvetet. Mycket av förskollärarnas och barnskötarnas uppfattning grundar sig i inställningen till naturen som neutral med fokus på barnet som individ. Främst urskiljs performativa handlingar i förskollärares och barnskötares tonläge och röstvolym i resultatet. Barn vars biologiska kön tillhör flickor möter ett högre tonläge och svagare röstvolym medan pojkar bemöts med neutralt tonläge och något starkare röstvolym. Förskollärarna och barnskötarna tenderar till att prata med något mjukare och lugnare röst gentemot flickor. Även kroppsspråket gentemot barnet tyder på performativer där övervägande del av informanterna observerats använda något mjukare och mindre rörelser mot flickor. Slutligen indikerar resultatet att samtalsämne skiljer beroende på barnets biologiska kön.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)