Tryggare pedagoger i förskolans dramaundervisning - Ett utvecklingsarbete om pedagogers förutsättningar och möjligheter att använda drama.

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande; Göteborgs universitet/Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande

Sammanfattning: Den här studien syftar till att utveckla pedagogers möjligheter att använda drama i förskolan. En förhoppning är även att pedagogernas trygghet inför att använda drama i verksamheten, ska öka genom detta utvecklingsarbete. Vid tidigare arbetsplatser har vi upplevt att drama som estetisk uttrycksform inte får lika mycket tid i verksamhetens schema som till exempel bild eller sång. Något som, enligt pedagogerna som deltog i studien, beror på osäkerhet och brist på kompetens inom området. Tidigare forskning visar att förskollärarutbildningen har ändrats genom åren och att kunskapen om de olika estetiska uttrycksformerna varierar, beroende på när förskollärarna studerade och hur kursens innehåll såg ut. Dessa resultat framkom i en studie som utfördes av Lindqvist (2019). Därför genomförs i den här studien ett utvecklingsarbete på en förskola där vi har använt oss av aktionsforskning. Detta kan jämföras med en spiral som tar sin början i ett vardagligt problem som har identifierats i verksamheten. Utifrån det problemet eller behovet finns sedan möjlighet att skapa en förändring. Aktionsforskning bygger på stegen: planera – agera – observera. I resultaten framkom det att samtliga pedagoger som deltog i studien ansåg att det krävdes en ansträngning hos pedagogerna för att skapa utrymme för dramaundervisning i verksamheten och att det inte fanns samma förutsättningar som för andra ämnen i den dagliga undervisningen. Pedagogen som genomförde aktionerna på förskolan fick i förväg ta del av tidigare forskning om drama i förskolan samt att hen fick stöttning och vägledning av oss. Detta är ett exempel på hur man skulle kunna ge pedagogerna kompetensutveckling, för att i förlängningen skapa trygghet och möjliggöra för dramaaktiviteter i den dagliga verksamheten.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)