Klimatpåverkan och näringstäthet för mjölk och växtbaserade alternativ : – en scoping review

Detta är en Kandidat-uppsats från Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Författare: Karin Karlsson; Amalia Palenius; [2020]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund: Mjölk är ett livsmedel i fokus till följd av den tilltagande debatten om hållbar mat och vegetabiliska alternativ till animalier. Mjölk är ett näringsrikt livsmedel med en central del i den svenska kosten, och det är därför viktigt att veta hur mjölken förhåller sig till de miljömål som finns. Syfte: Syftet med denna studie var att genom scoping review undersöka förhållandet mellan CI och ND för mjölk och växtbaserade alternativ till mjölk. Vidare var syftet att undersöka vilka beräkningsmetoder som finns för detta förhållande. Metod: Denna scoping review är baserad på 14 artiklar publicerade i Europa och USA. Tre databaser användes för att hitta artiklar publicerade 2010-2020. Artiklarna var på engelska och ev. deltagare var 18-60 år. Resultat: Mjölk hade hög CI men också hög ND, jämfört med växtbaserade alternativ som i regel hade låg CI och låg ND. Den vanligaste metoden för att mäta CI var GHGE och den vanligaste metoden för att mäta ND var olika former av proteinkvalitet. För att mäta förhållandet mellan CI och ND använde två av artiklarna NDCI-indexet. Slutsats: Denna scoping review visade att ND även innebar högre CI. Mjölk hade högre ND än växtbaserade alternativ och därmed även högre CI. NDCI-indexet visade att mjölk hade lägre CI i förhållande till ND än NDMA. Det fanns ingen internationellt vedertagen metod för att mäta samband eller förhållande mellan CI och ND i livsmedel.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)