Hinder och möjligheter för kvinnor att verka och etablera sig som vinmakare i Europa : This is what happens when a daughter comes home, hasn't learned anything and thinks she can just make wine

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Sammanfattning: Syftet med studien är att undersöka vilka möjligheter och hinder kvinnliga vinmakare stöter på medan de etablerar sig och verkar som vinmakare i Europa. Studien undersöker även fördjupade kunskaper om historiska och kulturella föreställningar om genus inom vintillverkning. Studien genomfördes genom kvalitativ forskningsmetod med inspiration av existentiell-fenomenologisk och semistrukturerad intervjumetod. Urvalet bestod av sex kvinnliga vinmakare i Italien, Tyskland och Grekland. Intervjuernas syfte ämnade att fånga vinmakarens livsvärld, där undersökningen byggde på förstapersonsbeskrivningar av upplevelser från specifika fenomen. Materialet analyserades med hjälp avtematisk analysmetod och resulterade i fem olika teman som var traditioner, sociala miljöer, karaktär, kroppsliga faktorer och utveckling.  Resultatet antyder att vintillverkning historiskt varit dominerat av män och att det funnits hinder i kulturen och samhället som begränsat kvinnors möjligheter att etablera sig inom branschen. Dessa hinder har inkluderat fördomar och stereotyper om kön som påverkat synen på kvinnors fysiska kapacitet och kompetens inom vinproduktion. Trots dessa svårigheter har undersökningen också visat på en förändring i branschen. Antalet kvinnor som visar intresse för och engagerar sig i vintillverkning har ökat. Det har också blivit tydligt att möjligheterna för kvinnliga vinproducenter att etablera sig har förbättrats. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)