"Jag blir mer och mer övertygad om att det är rätt att samverka!" : Förskollärares och socialtjänstanställdas beskrivningar av förebyggande samverkan i förskolepraktiken.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på grundnivå från Linnéuniversitetet/Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)

Sammanfattning: Denna studie syftar till att undersöka och bidra med kunskap om förskollärares och socialtjänstanställdas beskrivningar av vilka förutsättningar som behövs för att samverka och vad förebyggande samverkan resulterar i. Många barn växer upp under otrygga förhållanden. Eftersom de flesta barn går i förskolan kan förskollärare tidigt upptäcka familjer i behov av stöd, för att motverka en fördjupad problematik. Tidigare forskning beskriver vikten av att olika professioner möts, får en relation till varandra och delar den kunskap som krävs för att kunna samverka.  I studien användes kvalitativa intervjuer av semistrukturerad karaktär, där empirin analyserades induktivt och resultatet analyserades genom fenomenologisk ansats. Informanterna bestod av fyra förskollärare samt fem socialtjänstanställda. Resultaten visar att de tydligaste förutsättningarna för samverkan är personliga relationer och organisering avseende tjänster och mötesstruktur. De tydligaste samverkanseffekterna är kunskapsutbyte som ger förståelse för varandras uppdrag, trygghet för förskollärarna att hantera frågor av social karaktär, samt att samverkan i sig normaliserades inför vårdnadshavarna. Den förhöjda kunskapen hos förskollärarna gällande de frivilliga insatser som socialtjänsten kan erbjuda bidrar till att barn och familjer kan få stöd tidigare. Vilket hjälper barn på både ett socialt och kunskapsmässigt plan, då en tryggare hemmiljö kan möjliggöra en skolgång med godkända betyg, vilket är den viktigaste faktorn för att förhindra utanförskap. Samverkan är således nödvändig för att samhället ska kunna ge barn så goda uppväxtvillkor som möjligt. Genom att möjliggöra förskollärares deltagande i samverkansarbetet, samt att rektorer kartlägger förskollärares kunskap i frågor av mer social karaktär och vidtar lämpliga fortbildningsåtgärder, kan förskolan skapa förutsättningar för att fler barn och familjer ska få rätt stöttning tidigt. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)