Idrott som integrations- respektive socialisationsverktyg : En kvalitativ studie om ledares upplevelser av begreppen integration respektive socialisation i samband med idrott för invandrarungdomar samt hur de upplever att de arbetar med detta.

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Uppsala universitet/Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

Sammanfattning: Migrationen till Sverige ökar ständigt och landet är mångnationellt med individer från olika nationer som lever sida vid sida. Integration är ett begrepp som ofta diskuteras och det finns många sätt att se på begreppet. Ett vanligt uttryck är att ”idrott förenar människor”. Detta är något som är aktuellt i Sverige nu med ett flertal integrationsprojekt involverande idrott som startas runtom i landet utöver de språkintroduktionsprogram som finns för nyanlända invandrarungdomar i högstadie/gymnasieåldern där de får chansen att bland annat idrotta på skoltid. Syftet med det här arbetet är att undersöka hur ledare för integrationsprojekt med idrott som gemensam nämnare ser på idrotten som en väg för invandrarungdomar att integreras in i samhället samt socialiseras i olika grupper. För att ta reda på detta genomfördes en kvalitativ studie bestående av samtalsintervjuer med sex ledare för olika integrationsprojekt, inklusive idrottslärare för språkintroduktionsprogram. Vi utgick ifrån en fenomenografisk ansats vilket innebär att det är respondenternas upplevelser samt variation av fenomenen inom ämnet som vi eftersträvar. I studien kommer vi fram till att respondenterna upplever att idrott är en fördelaktig arena för integration samt socialisation bland invandrarungdomar men att det finns ett flertal faktorer som gör att ledares arbete försvåras, bland annat handlar det om att idrottsrörelsen måste arbeta mer aktivt för att locka invandrarungdomar till idrottsrörelsen, upplever respondenterna. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)