Vegetarisk mat i Hem- och konsumentkunskap : En kvalitativ intervjustudie om lärarnas uppleveser kring vegetarisk mat i HKK

Detta är en Kandidat-uppsats från Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Författare: Alexandra Rask; Sophie Arnesved; [2023]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Bakgrund För högt intag av rött kött ökar risken för att drabbas av vissa cancersjukdomar samt hjärt- och kärlsjukdomar. Internationella studier har visat att intaget av rött kött är för högt medan frukt och grönt är för litet, i förhållande till rekommenderat intag. Samtidigt står maten vi äter för en fjärdedel av vår klimatpåverkan. Studier har visat att det finns ett motstånd bland elever att äta vegetariskt i skolan där smak ses som en bidragande faktor. Mat och måltider, däribland vegetarisk mat, är en central del i skolämnet Hem- och konsumentkunskap. Syftet Undersöka hur hem- och konsumentkunskapslärare upplever undervisningen om vegetarisk mat. Metod Kvalitativa intervjuer genomfördes med tio lärare i hem- och konsumentkunskap med en semistrukturerad intervjuguide. Intervjuerna spelades in via teams, där de transkriberades och analyserades via en kvalitativ innehållsanalys.   Resultat Det identifierades tre huvudkategorier och sju subkategorier. Resultatet visade att vegetarisk mat får alltmer utrymme i hem- och konsumentkunskap och att de deltagande lärarna tydligt kopplade vegetarisk mat till hälsa, ekonomi och miljö. Resultatet visade också att lärarna upplevde att smak är av stor betydelse för elevens uppfattning om vegetarisk mat. Även faktorer såsom tid och ekonomi samt elevens bakgrund utgjorde centrala förutsättningar för undervisning och lärande om vegetarisk mat.  Slutsats Denna studie belyste att vegetarisk matlagning får mer utrymme i hem- och konsumentkunskap idag. Lärarnas intresse bidrar till undervisningen där hälsa, ekonomi och miljöperspektivet får en självklar plats. Elevernas bakgrund utgör både utmaningar och möjligheter med undervisningen. Utmaningar som kan bemötas genom välsmakande vegetariska recept. Författarna ställer sig frågan vilka möjligheter som finns att bredda lärares kunskaper inom vegetarisk mat.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)