Resurseffektiv produktion i den svenska bryggeriindustrin : - En studie om insatserna för resurseffektivisering i ett urval av svenska bryggerier för att  bemöta existerande och framtida krav

Detta är en Kandidat-uppsats från KTH/Industriell produktion

Författare: Mikael Warwas; Rikard Redin; [2016]

Nyckelord: ;

Sammanfattning: Den svenska bryggeriindustrin utgör idag en väsentlig del av landets BNP och kraven som ställs på bryggeriverksamheterna har blivit allt högre. Denna rapport syftar till att kartlägga hur de valda verksamheterna inom den svenska bryggeribranschen arbetar för att vara resurseffektiva i sin produktion av drycker. Rapporten begränsar sig till förbättringsmöjligheter vad gäller bruk av resurserna vatten, råvaror och energi. Ytterligare möjligheter som kan finnas för att effektivisera resurskonsumtionen genom att modifiera de nuvarande processerna alternativt implementera helt nya processer utforskas även. Om och hur produktionsvolym påverkar möjligheterna för och arbetet för resurseffektivitet i sig ämnas även att besvaras. De tre olika bryggerierna som valts för studien producerar olika stora volymer; en producerar relativt liten volym och kan kallas ett mikrobryggeri, en producerad ett fåtal miljoner liter per år och kan kallas ett mindre bryggeriföretag och det tredje producerar hundratals miljoner liter öl per år. Även om produktionsvolymerna skiljer sig markant ser arbetet för resurseffektivitet snarlikt ut och alla använder (minst delvis) kiselgurfilter, vilket är en av de tekniker som kan förbättras och utvecklas för att uppnå ökad resurseffektivitet. Slutsatsen är att både möjligheterna och arbetet för resurseffektivitet skiljer sig beroende på produktionsvolym. Vidare presenteras ett antal olika förbättringsåtgärder på varje enskilt bryggeri, vilka bland annat kretsar kring val av filtreringsmetod, där membranfilter eller användandet av en separator är bättre än kiselgur vad gäller samtliga faktorer.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)