Möjligheter att förena arbete och föräldraskap - I vad mån begränsas arbetsgivarens arbetsledningsrätt av de regler som ska underlätta för föräldrar i arbetslivet?

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Lunds universitet/Juridiska institutionen; Lunds universitet/Juridiska fakulteten

Sammanfattning: Att föräldraskap ska kunna förenas med förvärvsarbete är en uttalad ambition både från den svenska lagstiftaren och från EU. I svensk rätt finns regler som syftar till att möjliggöra detta i diskrimineringslagen i form av regler om aktiva åtgärder, det vill säga arbetsgivarens förebyggande och främjande arbete, och i föräldraledighetslagen. Samtidigt präglas arbetsrätten av arbetsgivarens rätt att fritt leda och fördela arbetet inom sin verksamhet. Syftet med den här uppsatsen att undersöka hur regler som syftar till att göra det möjligt att förena föräldraskap med deltagande i arbetslivet påverkar ar-betsgivarens arbetsledningsrätt. Den rättsdogmatiska metoden har använts för att fastställa innehållet i gällande rätt med hjälp av EU-rättslig och svensk lag-stiftning, förarbeten, rättspraxis och doktrin. Diskrimineringslagen bygger på att diskrimineringsförbud i det enskilda fallet kompletteras av en skyldighet för arbetsgivaren att arbeta med främjande och förebyggande åtgärder. När det gäller skyldigheten att underlätta för arbetsta-gare att förena förvärvsarbete med föräldraskap, kan det argumenteras för att arbetstagaren saknar skydd i det enskilda fallet i och med att föräldraskap inte är en diskrimineringsgrund. Skyddet har i stället knutits till föräldraledigheten, genom missgynnandeförbudet i föräldraledighetslagen. Arbetsdomstolens praxis tyder på att domstolen är mer benägen att ta hänsyn till arbetstagarens föräldraansvar när det finns en uttrycklig skyddsregel att tillämpa, som när ett arbetsledningsbeslut fattas i anslutning till att en arbetsta-gare är föräldraledig. Föräldraledighetslagens regler om rätt till återgång till arbetet och skydd mot missgynnande behandling innebär ett omfattande skydd för arbetstagare som ber om, tar ut eller kommer tillbaka från föräldraledighet. Det verkar som om det i praktiken är föräldraledigheten som ger upphov till rättigheter och skydd för arbetstagare som är föräldrar. De enda rättigheter som arbetstagare kan kräva ut i egenskap av föräldrar är föräldraledighetsla-gens regler. Det kan emellertid ifrågasättas om det är motiverat att ge föräldra-ledigheten en så central roll i skyddet för föräldrar i arbetslivet, när ambitionen om att förvärvsarbete ska kunna förenas med föräldraskap gäller alla arbe-tande föräldrar, och inte bara de som är eller har varit föräldralediga.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)